Novi Sad dobija još kulturnih stanica i programa 1Foto: Arsenije Mandić

Ako odredite jedan grad da postane Evropska prestonica kulture, time ističete različitosti i podstičete upoznavanje evropskih naroda na jedan bolji način.

Velika je privilegija što je Novi Sad, jedan od prvih gradova države koja nije član Evropske unije, postao prestonica kulture. Jednom kada dođete na tu mapu sveta, niko Vas ne može izbrisati, poručila je Maja Gojković na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj se po prvi put obratila medijima u svojstvu ministra kulture i informisanja.

Nekadašnja gradonačelnica Novog Sada poručila je da će se uraditi „mnogo toga u godini koja je poklonjena“ i da očekuje da Novi Sad dobije još kulturnih stanica, programa i različitosti i najavila da će sledeće godine biti godina radova u podgrađu Petrovaradisnke tvrđave, koji je „nepravedno zapostavljen“.

Aktuelni gradonačelnik, Miloš Vučević najavio je “snažan” nastavak saradnje sa republičkom vladom, i izrazio očekivanja u vezi sa podrškom za projekat obnove fasada i završetak obnove podgrađa Petrovaradinske tvrđave, te da se uskoro očekuje i obnova same tvrđave.

Istakao je i da je titula Evropske prestonice kulture pomerena za 2022. godinu, zato što su „gradovi koji su ove godine bili planirani za tu titulu, pomereni za sledeću godinu“.

Pre konferencije, gradonačelnik i ministarka kulture i informisanja, obišli su radove na izgradnji nove muzičko – baletske škole sa koncertnom dvoranom.

„Videli smo danas muzičko baletsku školu sa gradskom koncertnom dvoranom. U budžetu za narednu godinu predvideli smo posebnu tranšu, nešto više od 300 miliona dinara za opremu. Verujem da ćemo sledeće godine potpuno završiti muzičko baletsku školu sa koncertnom dvoranom. To nije samo škola, već je i centar daljeg kulturnog razvoja grada“, istakao je Vučević.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će đaci i profesori nove škole moći da koriste novoizgrađeni objekat od sledeće godine, uključujući i koncertnu dvoranu, koja treba da bude u opticaju i za kulturne događaje.

Baletska i muzička škola treba da nakon više od 70, odnsono sto godina, dobiju svoj krov. Za radove, koji su počeli u maju 2016. godine, potrošeno je tri milijarde dinara. U novoj zgradi treba da bude mesta za hiljadu i po učenika i 200 profesora muzičke, i 600 učenika i 60 profesora baletske škole.

„Verujem da ćemo jednu od najvećih svetskih zvezda klasične muzike, Stefana Milenkovića, videti uskoro u Novom Sadu. Ponudili smo mu najbolje moguće uslove, da bi nam bio upravnik koncertne dvorane“ zaključio je gradonačelnik.

Direktor fondacije EPK Novi Sad 2021, Nemanja Milenković, naglasio je da je kultura postala “način života u Novom Sadu na najrzličitije načine”, i istakao da je Novi Sad jedan od 60 gradova koji su dobili titulu Evropske prestonice kulture. od gotovo sto hiljada gradova Evrospke unije. On je predstavio dosadašnje infrstrukturne i kulturne projekte koji su realizovani u okviru grada kulture.

Novi Sad je proglašen Evropskom prestonicom kulture oktobra 2016. godine, a fondacija je osnovana 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari