novi sad film festivalFoto: Ervin Kovac

Novi Sad film festival drugu godinu zaredom opravdava svoj epitet internacionalnog uz filmska ostvarenja i stvaraoce sa čak četiri kontinenta – Evrope, Azije, Afrike i Amerike.

Od 18. do 22. septembra, Novi Sad film festival pred publiku izlazi sa čak tri regionalne i četiri nacionalne premijere, a ovogodišnji laureat biće čovek za kog se kaže da je omogućio Supermenu da poleti, čuveni Zoran Perišić, reditelj vizuelnih efekata, dobitnik Oskara za tehnička dostignuća za legendarni film Supermen.

U glavnoj selekciji kandidat za Oskara, višenagrađivani reditelji, debitantska ostvarenja…

U glavnoj, takmičarskoj internacionalnoj selekciji, koja predstavlja najuspešnije dugometražne igrane filmove reditelja iz celog sveta, nacionalne premijere imaće sledeća ostvarenja: Voy, Voy, Voy! (Egipat), istinita priča i egipatski kandidat za prošlogodišnjeg Oskara, višenagrađivanog reditelja Omar Hilala, zatim ovogodišnje ostvarenje koje je već izazvalo oduševljenje na Pula Film Festivalu Šalša (Hrvatska), horor-komedija reditelja Dražena Žarkovića, koji je okupio saradnike iz čitavog regiona – Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Druge dve nacionalne premijere spaja to što su u pitanju debitanski dugometražni i igrani filmovi tih reditelja, a reč je o ostvarenjima Lena i Vladimir (Severna Makedonija), reditelja Igora Aleksova i The quiet maid (Španija), satirična drama reditelja Migel Fausa.

Internacionalni takmičarski deo drugog izdanja Novi Sad film festivala donosi i tri regionalne premijere, a to su: HWJN (Saudijska Arabija), treći dugometražni film reditelja Yasir Alyasiri, iskusnog filmskog stvaraoca čiji su radovi već osvajali publiku na mnogobrojnim međunarodnim takmičenjima, zatim Her body (Slovačka i Češka), češke spisateljice i rediteljke Natali Cisarovske, koja se pokazala kao veoma uspešna u kratkom i dokumentarnom filmu, da bi ovo sada bilo njeno debitantsko ostvarenje i Jigarthanda Double X (Indija), tarantinovska vestern komedi drama reditelja Kartika Subaradža, za koju je zanimljivo da se legenda svetskog glumišta, Klint Istvud, pojavljuje digitalno rekonstruisan.

Selektor internacionalnog filma je Nikola Spasić, nagrađivani srpski filmski reditelj, montažer i producent. Nagrade koje se dodeljuju u ovoj glavnoj takmičarskoj selekciji su: Nagrada za najbolji film, Nagrada za najbolju režiju, Nagrada publike i Special mention.

Jedini filmski festival u Srbiji sa posebnom selekcijom za spoj kinematografije i IT sektora

Game Cinematics povezuje gejming i film, te promoviše saradnju IT scene i kinematografije. Ovom internacionalnom selekcijom Novi Sad film festival neposredno otvara prostor za predstavljanje, bolje upoznavanje i razmenu iskustava stvaralaca iz sveta gejminga i filma, čime Novi Sad prati svetske tokove.

Kao jedan od najrazvijenijih segmenata privrede, IT industrija danas je i sastavni deo filmske industrije, zbog čega je ovaj program, od prvog izdanja festivala, važan deo. Selektor je Leon Askin, dobitnik nagrade za najbolji animirani film na filmskom festivalu u Svindonu, u Velikoj Britaniji, stručni saradnik na smeru Animacije i vizuelnih efekata na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a njegovi animirani filmovi prikazani su na filmskim festivalima širom Evrope.

Novi Sad film festival pokreće i podkast

U saradnji sa Radio televizijom Vojvodine, Novi Sad film festival pokreće podkast o filmu, trenutnom stanju, izazovima, razvoju, budućnosti, sa stručnjacima iz različitih oblasti koje su u vezi sa stvaranjem sedme umetnosti. Premijera podkasta biće nedelju dana pred početak festivala, 12. septembra, na YouTube kanalu Novi Sad Film Festival.

Podsećamo, već je poznato da će vrhunski balkanski umetnik, Božo Vrećo, uz pratnju orkestra Camerata Novi Sad, na Velikoj sceni Srpskog narodnog pozorišta, zatvoriti ovogodišnji Novi Sad film festival, a ulaznice se mogu pronaći na prodajnim mestima Gigstix-a i onlajn na njihovom sajtu: https://new.gigstix.com/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari