Novi Sad i svi gradovi finalisti 1

Nakon višednevnih pregovora i razmatranja potencijalnih zajedničkih aktivnosti, postignut je dogovor o saradnji između projekata „Novi Sad 2021“ i „Rodos 2021“.

Rodos je jedan od grčkih kandidata za „EPK“, a dogovor je postignut između grčkog predstavnika Nikosa Čacipapasa i Vuka Radulovića, menadžera za međunarodnu saradnju i komunikaciju projekta „Novi Sad 2021“.

Potpisivanjem ovog sporazuma, Novi Sad i zvanično sarađuje sa svim gradovima finalistima za „EPK 2021. godine“. Naime, Novi Sad je od ranije imao potpisane sporazume o saradnji sa Temišvarom, Klužom, Baja Mareom i Bukureštom, finalistima za izbor u Rumuniji, kao i Elefsinom i Kalamatom, koji su u finalu takmičenja u Grčkoj.

Nedavno je Temišvar proglašen „Evropskom prestonicom kulture“ za 2021. godinu, dok se Novi Sad nalazi u finalu, a da li će osvojiti ovu titulu biće poznato 13. oktobra prilikom finalnog predstavljanja u Briselu.

„Evropskim prestonicama kulture“ za 2016. proglašeni su poljski Vroclav i španski San Sebastijan, dok će titule naredne godine poneti danski Orhus i jedno od glavnih letovališta na Kipru, Pafos. U 2018. prestižnu titulu dobiće Leuvarden u Holandiji i Valeta na Malti, a 2019. Plovdiv u Bugarskoj i Matera u Italiji. „Evropske prestonice kulture“ za 2020. biće hrvatska Rijeka i irski Galvej, dok je Temišvar zasad jedini grad koji je proglašen prestonicom kulture za 2021. godinu.

Podsetimo, Novi Sad je dosad sarađivao sa više od 30 evropskih gradova, od kojih najmanje 20 nekadašnjih i budućih, kao i gradova kandidata za „EPK“. Više od 95 odsto svih predloženih projekata realizovaće se u saradnji sa organizacijama i umetnicima iz cele Evrope. Na taj način želimo da, posredstvom kulture, gradimo nove i obnavljamo mostove između Novosađana i stanovnika gradova širom Evrope. Istovremeno, mi želimo da još čvršće pozicioniramo Novi Sad kao nacionalni, regionalni i evropski centar kulture.

Tekst je objavljen u specijalnom dodatku koji realizuje list Danas u saradnji sa Gradskom upravom za kulturu Grada Novog Sada – projekat: Novi Sad na putu ka Evropskoj prestonici kulture 2021. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari