Koncept programskih aktivnosti kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture predstavljen je juče na Salonu knjiga na Novosadskom sajmu. Vizualni identitet, pod nazivom „VizioNS 2020“, osmislio je producent Miloš Jovanović Hamer, a zvanična kandidatura sa geslom „Ideja sa evropskim duhom“ biće predata 2014. godine.


– Za pola godine, kada je formiran organizacioni odbor, imali smo desetak sastanaka, dobili smo podršku partnerskih gradova Zrenjanina i Sremskih Karlovaca, Matice srpske i Univerziteta u Novom Sadu, a imali smo niz susreta i prezentacija sa evropskim kulturnim poslenicima. Imali smo susret i sa evropskom komesarkom za kulturu Androulom Vasiliju, koja je takođe podržala naše ideje – rekao je član Gradskog veća za kulturu Novog Sada Andrej Bursać, koji je i predsednik organizacionog odbora.

Član tog odbora, književnik Laslo Vegel, kaže da je zadatak organizatora da ujedine sve organizacije i pojedince u kulturi, koji su postali razjedinjeni tokom prethodnih 20 godina.

– Ovo je moja jedina funkcija za poslednje dve decenije, i pred nama je veličanstven i nimalo jednostavan zadatak. Jer, biti glavni grad u kulturi Evrope, to ulazi u istoriju. Politika je razbila republikansko jedinstvo koje je krasilo Novi Sad. Ovo je prilika da kultura ponovo ujedini te razbijene fragmente. Verujem da kultura ima tu moć – rekao je Vegel.

Član organizacionog odbora Vladimi Kopicl rekao je da je će do kraja godine biti usvojeni svi dokumenti neophodni za kandidaturu, te da će 2014. godinu i zvaničan početak nadmetanja za ovu titulu Novi Sad dočekati spreman.

– Gradsko veće je usvojilo principe Agende 21 za kulturu, Skupština grada je usvojila Strategiju kulturnog razvoja do 2020, a tokom narednih šest meseci usvojićemo i ostale potrebne dokumente u kojima će biti sadržani osnovni ciljevi i sve smernice. Važno je da ovo bude transparentan proces u koji će se uključiti institucije i nevladine organizacije – rekao je Kopicl.

Ukoliko dobije status kulturne prestonice Evrope, procenjuje se da će Novi Sad, dobiti oko 100 miliona evra namenjenih za izgradnju infrastrukture i oko 30 miliona za program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari