Novi Sad za 30 dana postaje evropska prestonice kulture 1foto: A. Mandić

Ostalo je još mesec dana do progšaenja Novog Sada evropskom prestonicom kulture. Sledeće, 2022. godine, taj grad ugostiće 4.000 umetnika, od kojih 1.500 dolazi iz inostranstva, koji će se Novosađanima predstaviti u okviru 3.000 događaja.

– Evropska komisija nam je, dodeljujući nagradu Melina Merkuri, napomenula da je najveći uspeh što je napravljen most između umetnika i građana. Nagrade koje smo dobili, pre svega, pripadaju Novosađanima i Novosađankama, zašto što je uključivanje podrazumevalo sve one koji su želeli da uzmu učešće. Nije postojala selekcija koja bi nekoga ostavila po strani – istakao je Nemanja Milenković, direktor fondacije Novi Sad 2022, na nedavno završenoj konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima, programski i prostorni legati će trajati i nakon sledeće godine jer projekat grada kulture „nikada nije započet sa svešću da će trajati godinu dana“, te da pomeranje titule sa ove na sledeću godinu nije predstavljalo „nikakav problem“.

– Spremni smo i za 2023. godinu, kako bi ono što je zasađeno, niklo tamo gde treba, u Novom Sadu – zaključio je Milenković.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević očekuje da će titula, koja će biti uručena na zvaničnoj ceremoniji u Srpskom narodnom pozorištu 13. januara, „na bolje promeniti razvoj grada i ostaviti snažan pečat na region i celu državu“, i zahvalio se organizatorima na pripremi programa koji, kako je istakao, „nisu viđeni ni u drugim prestonicama kulture“.

– Možda je neko imao više para, ali kreativnosti, smelosti i ambicioznosti, nisam siguran. Sledeća godina je raskrsnica koje će odrediti gde ćemo se dalje kretati, nakon 31. decembra 2022. Nećemo popiti oproštajni koktel, već ćemo utabati stazu kuda će se Novi Sad nadalje kretati, a kultura je zajednički imenitelj celokupnog razvoja Novog Sada, od njegovog nastanka – istakao je Vučević.

Na konferenciji je poručeno da se očekuju „tradicionalni, avangardni i alternativni programi“, koji uključuju veliki broj pojedinaca, organizacija, udruženja.

Za Novu godinu, u okviru programa evropske prestonice kulture, očekuje se premijerno izvođenje predstave „Tesla izumetnik“, koju režira Nebojša Bradić, po romanu Vladimira Pištala „Tesla, portret među maskama“.

Nakon izvođenja predstave povorkom preko Varadinskog mosta, otvara se izložba „Teslina svetlosna galerija“, u podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Za Novu godinu po Julijanskom kalendaru, 13. januara, ispred Banovine na bulevaru Mihajla Pupina biće izvedena predstava „Zeniteum :: 2022“, a drugi delovi progrma održaće se na brojnim lokacijama u gradu, uključujući Srpsko narodno pozorište, Pozorište mladih, Novosadsko pozorište, Koncertnu dvoranu, mrežu kulturnih stanica, Crkvu imena Marijinog, Reformatorski crkvu, Sinagogu i na drugim lokacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari