Rodžer Voters, jedan od osnivača grupe Pink Floyd, kaže da novi film o njegovoj monumentalnoj trogodišnjoj koncertnoj turneji, na kojoj je izvodio čuveni „The Wall“ album, treba gledati kao protest prema sve većem širenju oružanih sukoba, a ne samo kao koncertni dokumentarac.


Film „Roger Waters: The Wall“ imao je svetsku premijeru u subotu na festivalu u Torontu, i dokumentuje velike koncerte na kojima je bilo pirotehnike, animacije, letećih naduvanih svinja i zid koji je pravljen na sceni dok je koncert bio u toku. Međutim, u filmu su i vinjete gde se vidi kako Voters posećuje ratna groblja širom Evrope, kao i grob svoga dede koji je poginuo u Prvom svetskom ratu, ali i mesto borbi iz 1944. godine gde je poginuo njegov otac kada je čuveni muzičar bio još beba. Tokom koncerata bile su prikazivane fotografije veterana koji su poginuli u ratovima, aktivista u protestima i običnih ljudi. Voters podseća da je glavna tema originalnog albuma „The Wall“ grupe Pink Floyd bila potreba izazova političarima koji su bili izuzetno voljni da posegnu za nasiljem.

„To je pitanje koje se ne postavlja često našim liderima. Ako ovaj film to pitanje, barem delom, postavlja, onda je to dobro. To je protestni film. To je antiratni protestni film“, poručio je Rodžers novinarima dok je prolazio crvenim tepihom pred premijeru.

Na projekciji, ispunjenoj fanovima, film je dobio stojeće ovacije. Takođe, publika je otpevala Votersu „Srećan rođendan“ kada je izašao na binu. Muzičar je u subotu napunio 71 godinu.

Inače, album iz 1979. godine ima neobičnu vezu sa Kanadom. Sve je počelo na koncertu u Montrealu 1977. godine kada je Voters bio iziritiran fanovima i udario jednog od njih. Kasnije je objašnjavao da je zbog toga poželeo da izgradi zid kako bi se odvojio od publike i ostatka sveta. To je bila inicijalna kapisla za album koji je bio izuzetno uspešan, kao i koncertna turneja 1980-1981, a potom je Voters napisao film kojeg je 1982. režirao Alan Parker. Par godina kasnije Voters je napustio grupu.

„The Wall Live“ je počeo u Torontu 2010. i trajao do 2013. godine. Turneja je postala najuspešnija svih vremena po zaradi – održano je preko 200 nastupa u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi i Australiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari