Novinar tužio Apple jer smatra da su autori filma „Tetris“ iskopirali njegovu knjigu 1Image: 764081004, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Den Akerman, novinar i urednik portala Gizmodo, tužio je kompanije Apple i Tetris zbog toga što su njegovu knjigu adaptirale u film Tetris bez njegove dozvole.

Akerman tvrdi da je poslao svoju knjigu The Tetris Effect kompaniji Tetris 2016. godine i da su je oni iskopirali za film, a prethodno su mu zabranili da sam pravi bilo koju vrstu adaptacije.

Film Tetris imao je premijeru na platformi Apple TV u martu ove godine, a Akerman traži odštetu u visini od barem 6% produkcijskog budžeta koji iznosi 80 miliona dolara.

Njegova knjiga The Tetris Effect: The Game That Hypnotized the World opisuje istoriju nastanka popularne igre, kao i borbu za njeno licenciranje, a sve to nalik političkom trileru iz doba Hladnog rata.

On je kopiju knjige poslao kompaniji Tetris pre objavljivanja, a oni su poslali pismo u kome zabranjuju ikakvu adaptaciju, ali su istovremeno sami kopirali njene delove, stoji u tužbi.

Zato ih optužuje za kršenje autorskih prava, nelojalnu konkurenciju i mešanje u njegove poslovne odnose, a predstavnici ovih kompanija za sada se nisu oglasili.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari