Novo čitanje tekovina revolucije 1

U sceni Doma kulture Gračanica, koja je i izmešteno sedište Narodnog pozorišta Priština, večeras će se održati premijera drame Georga Bihnera „Dantonova smrt“ u režiji Maurisia Farea.

Reč je o jednom od najizvođenijih komada nemačke i svetske književnosti, koje kroz događaje iz Francuske buržoaske revolucije govori o svevremenom odnosu vođe i mase prema vlasti i njenoj (zlo)upotrebi, revolucijama koje „jedu svoju decu“ i njihovim posledicama po društvo i pojedince. U NP Priština kažu da njihova adaptacija Bihnerovu dramu „izmešta u Srbiju devedesetih i kontekst slike društva gotovo u potpunosti razorenog spoljnjim i unutrašnjim silama“.

Maurisu Fareu, reditelju, dramaturgu i menadžeru katalonskog porekla sa švajcarskim pasošem, inače glavnom dramaturgu Monbižu teatra u Berlinu i bivšem umetničkom koordinatoru Folksbinea, ovo je druga režija u NP Priština. Prethodna „Revizor“ odnela je dve nagrade na prošlogodišnjem festivalu „Joakim Vujić“.

U predstavi igraju: Igor Damnjanović, Aleksandar Mihailović, Milan Vasić, Anika Grujić, Bojan Stojčetović, Ivana Kovačević, Aleksandra Cucić, Nebojša Đorđević, Jelena Orlović, Milena Jakšić i Tamara Tomanović. Scenograf je Goran Stojčetović, a kostimograf Sara Bradić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari