Objavljeno novo izdanje Pirotskog zbornika 1Foto: Arhiva Narodne biblioteke Pirot

Krajem prošle godine objavljen je 46. broj Pirotskog zbornika. Sadrži devet radova. Kao i prethodnih godina i ovaj broj Zbornika pripremljen je tokom pandemije kovida 19. Pojačanim naporima autora, uredništva i izdavača Narodne biblioteke, 46. broj Zbornika je objavljen u svom uobičajenom terminu.

Milena Čavić sa beogradskog Instituta za radiologiju i onkologiju i njeni koautori dali su poređenje toka pandemije Кovida 19 u Pirotskom okrugu sa njenim tokom na nivou Republike Srbije i sveta .

Jedna druga, srodna bolest, takozvana španska groznica iz 1918. bila je tema rada Jelice Ilić.

U radu pisanom na engleskom jeziku, Olivera Papović sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Кosovskoj Mitrovici i njeni koautori obrađuju neke aspekte etnofarmakološke upotrebe biljaka u Pirotskom okrugu.

Davor Lazarević i Predrag Vidanović napisali su radove koji su proistekli iz njihovog istraživanja u Centralnom državnom arhivu u Sofiji, a odnose se na pokret otpora u pirotskom kraju tokom Drugog svetskog rata. Lazarević piše o sudskom procesuiranju grupe partizanskih saradnika 1944, a Vidanović o takozvanoj Džadžinoj grupi.

Arsenije Todorović je istraživao članke u nekadašnjem poljoprivrednom časopisu „Težak“ koji se odnose na pirotski kraj.

Sead Ibrić iz Beograda bavio se ostacima turskih nadgrobnih spomenika koji se čuvaju u pirotskom Muzeju, prevevši turske natpise na njima, pisane arapskim pismom, na srpski jezik.

Marija Marković sa niškog Prirodno-matematičkog fakulteta, sa svojim koautorskim timom, napisala je rad o mezofilnim brdskim bukovim šumama.

Goran Nikolić piše iz sociološko-antropološkog ugla o menjanju i napuštanju pirotskog govora u novije vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari