Novo lice Ćele - kule 1Foto: FoNET

U Nišu će danas biti predstavljeni rezultati antropološkog istraživanja “Novo lice Ćele-kule” čiji je cilj da istraži, analizira, rekonstruiše i digitalizuje lica junaka poginulih na Čegru.

Rezultati antropološkog istraživanja “Novo lice Ćele-kule”  biće predstavljeni od 13 sati u Galeriji Sinagoga a  o njima će govoriti  glavna naučnica na projektu, antropolškinja  Nataša Šarkić, koja je tokom septembra 2023. godine obavila antropološke analize na Ćele-kuli kao i Milan Simonović, jedan od idejnih tvoraca i ujedno koordinator projekta ispred Društva za akademski razvoj.

Projekat, kojim će posle više od dva veka 59 boraca čije su lobanje sačuvane u okviru Ćele-kule konačno dobiti lice, pokrenulo je i realizuje Društvo za akademski razvoj, uz podršku Narodnog muzeja u Nišu i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture

Najtačnija verzija lica

Kako stoji na sajtu Novo lice Ćele kule – Tehnika facijalne rekonstrukcije obavljana je u laboratoriji Univerziteta u Trstu. Ova tehnika bazira se se na dodavanju mekih tkiva na osnovni model lobanje (dobijenog fotogrametrijskom rekonstrukcijom), automatskim proračunom najtačnije verzije lica. Zatim se radi na personalizaciji modela, dodavanjem pojedinačnih karakteristika uočenih prilikom antropokoške analize (zarasle rane, ožiljci, tragovi bolesti itd), kao i oslanjanjem na istorijske i likovne izvore kada je u pitanju dužina brade, kose, način odevanja itd. Ovaj metod se koristi već petnaest godina za forenzičko prepoznavanje, dajući veoma pouzdane rezultate, što govori o njegovoj verodostojnosti i širokoj primeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari