za 2007. dobio je beogradski umetnik Predrag Nešković, za multimedijalnu izložbu „Novi dendizam“ (New Dandy) u beogradskoj Galeriji O3one, koja je, s podnaslovom „Modna kolekcija jesen/zima 07/08“, predstavljala svojevrsnu komunikacija sa savremenom kulturom i fenomenom prolaznosti.

za 2007. dobio je beogradski umetnik Predrag Nešković, za multimedijalnu izložbu „Novi dendizam“ (New Dandy) u beogradskoj Galeriji O3one, koja je, s podnaslovom „Modna kolekcija jesen/zima 07/08“, predstavljala svojevrsnu komunikacija sa savremenom kulturom i fenomenom prolaznosti. Prema oceni žirija, kome je predsedavao istoričar umetnosti Slavko Timotijević, Neškovićeva izložba predstavlja najviši domet studiozno, profesionalno i iz raznih žanrovskih profila razrađenog projekta koji proširuje granice umetničkog izraza. Žiri su činile i istoričarke umetnosti Bojana Burić i Ljiljana Ćinkul, kao i urednica Kulturne rubrike Politike Anđelka Cvijić i novinarka Marija Đorđević. Politikina nagrada iz Fonda „Vladislav Ribnikar“ biće uručena Neškoviću na Dan Politike, 25. januara, u svečanoj sali te medijske kuće. SEECULT.org
IZLOŽBA NARODNOG MUZEJA IZ KRALJEVA – „Doba svetlosti – srpska umetnost trinaestog veka“, priređena povodom 800. godišnjice manastira Žiča, otvorena je u Galeriji leskovačkog Narodnog muzeja. Pored arheoloških predmeta, korišćenih za freskoslikarstvo ili tekući manastirski život, postavka obuhvata printove kopije Miroslavljevog jevanđelja kao i kopija fresaka sakrivenih posle prve devastacije manastira u 13. veku. Tu su i uvećane kopije crteža i akvarela istraživača D. Milunovića i M. Valtrovića iz 19. veka, na kojima su sačuvani prizori manastirske arhitekture i živopisa iz tog doba. Kopije su deo kolekcije Narodnog muzeja iz Kraljeva nastale 60-ih godina prošlog veka, u saradnji sa Galerijom fresaka iz Beograda, a birane su sa namerom da predstave razvoj umetnosti 13. veka na ovim prostorima, koji svoj vrhunac doživljava u manastiru Sopoćani. Autorke izložbe su istoričarka umetnosti Suzana Novčić i arheološkinja Tatjana Mihailović, iz Narodnog muzeja u Kraljevu. Izložba u leskovačkom Narodnom muzeju otvorena je do 15. februara, posle čega će biti preneta u Galeriju SANU u Beogradu.
U BAČKOM MONOŠTORU – selu kod Sombora počela je sa radom likovna kolonija, u kojoj će učestvovati deset afirmisanih slikara iz Sombora. U Domu kulture oni će se družiti sa Romima, uključenim u projekat „Klub starih Roma“, koji ima za cilj obezbeđivanje socijalne, zdravstvene i pravne zaštite starije populacije Roma. „Likovna kolonija jedna je od aktivnosti Kluba starih Roma, koji u Bačkom Monoštoru funkcioniše od septembra. Imamo oko stotinjak korisnika, kojima zdravstveni radnici iz Sombora i advokat iz Novog Sada jednom nedeljno pružaju besplatne zdravstvene i pravne usluge“, izjavio je Ivan Petrović, predsednik KUD „Rumunka“ u Bačkom Monoštoru. Projekat na nivou 12 vojvođanskih opština sprovodi Novosadski humanitarni centar, a finansijer je IOM iz Nemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari