Novosadska promocija časopisa za kulturu i umetnost “UPS - Umetnost pre svega” 1Sa promocije UPS-a; Foto: G. Nonin

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine sinoć je predstavljen peti broj časopisa za kulturu i umetnost “UPS – Umetnost pre svega” koji uređuju slikar dr Uglješa Colić, glavni urednik i Luka Stanisavljev, urednik. Po mnogo čemu jedinstven, ovaj časopis donosi zanimljive tekstove, ovoga puta, o Nadeždi Petrović, Milanu Konjoviću, Jovanu Soldatoviću, Kandinskom, Gaudiju, kao i razgovore sa džez muzičarima iz regiona, i brojne druge priloge.

Upravo u godinama kada se periodični časopisi gase i to u celom regionu i šire, dr Uglješa Colić, zajedno sa Lukom Stanisavljevim osniva časopis za kulturu i umetnost “UPS – Umetnost pre svega”, čiji je peti broj objavljen pre samo nekoliko dana, a predstavljen je sinoć na programu u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

“Planirano je da objavljujemo dva broja godišnje i to smo, za sada uspeli. Prvi broj je, u stvari bio dvobroj, a objavili smo ga upravo sa početkom pandemije. Časopis predstavlja svojevrsni mozaik sačinjen od intervjua iz različitih muzičkih oblasti i autorskih tekstova koji se bave izučavanjem umetnosti i umetnika. Specifična forma kolaža ogleda se u tome da su tekstovi međusobno povezani. Jedan od izazova za pažljive čitaoce je da pronađu kako i na koji način su tekstovi povezani”, istakao je za Danas glavni urednik Uglješa Colić.

Najnoviji, peti broj, ima za temu boje, a tema je uvek nenametljiva ali “spaja” priloge tako da izdanje čini jedinstvenim. Ono što je takođe specijalno u ovom časopisu je da je odlično ilustrovan, najčešće crtežima i portretima koje je izradio Uglješa Colić.

Na primer, u petom broju je objavljen intervju “Umetnost kao čuvar lepote” sa Duškom Vujoševićem, poznatim košarkaškim trenerom ali i jednim od najvećih kolekcionara umetničkih dela u našoj zemlji. Uz intervju, objavljen je i novi portret Vujoševića koji je u kombinovanoj tehnici na papiru uradio upravo Colić.

“Zaista je impresivno bilo posetiti Vujoševića i videti njegovu kolekciju i knjiga i slika među kojima su dela naših najznačajnijih slikara, Nadežde Petrović, Šejke, Lubarde, Tabakovića, Konjovića, Kose Boškan i drugih. On svakako nije, kako je i rekao u intervjuu, neko ko ima potrebu za zgrtanjem, neko ko je samo magacioner. Ne, baš sve suprotno. On je veliki čuvar lepote umetnosti”, rekao je Colić.

Novosadska promocija časopisa za kulturu i umetnost “UPS - Umetnost pre svega” 2

Između ostalog, u broju se mogu pročitati i citati iz tekstova koje su drugi pisali o Konjoviću, od 1928. do 1994. godine, kao i citati samog slikara o različitim pojmovima. O našem velikom umetniku, sinoć je publika mogla da čuje “iz prve ruke”, jer je na promociji govorio Nebojša Vasić, kustos Galerije Milan Konjović iz Sombora koji je publici predočio svo boratstvo ove najveće kolekcije dela čuvenog srpskog slikara ekspresioniste.

U novom broju „UPS-a“ je i tekst Luke Stanisavljeva: „Odrazi Sinestezije“ o Vasiliju Kandinskom iz kojeg saznajemo na koji način je pokretač „Plavog jahača“ i jedan od osnivača „Bauhausa“ govorio o spoju čulnog i misaonog, slušnog i vizuelnog, figure i apstrakcije.

Tekst dr Jasne Jovanov “Renesansna žena i velika slikarka” donosi niz detalja iz života slikarke Nadežde Petrović, sa izuzetnim tezama o ovoj velikoj umetnici koja je bila prva slikarka iz Kraljevine Srbije školovana u Minhenu, ali i prva koja je štafelaj iznela u prirodu.

Tekst “Vertikala ravnice” govori o delu vajara Jovana Soldatovića. U broju su i intervjui sa džez muzičarima: Zdenkom Kovačiček iz Zagreba, i sa pijanistom, kompozitorom, orguljašem i džez ambasadorom Sinanom Alimanovićem iz Sarajeva, zatim pesme Milorada Cvetkovića, pesnika i kompozitora iz Niša, kao i intervju “Inovacije nema bez tradicije” sa dr Vesnom Đukić, redovnom profesorkom Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Sve to čini da kada uzmete broj da čitate, u rukama imate vrhunski “mozaik umetnosti”.

Pored urednika Uglješe Colića i Luke Stanisavljeva, kao i Nebojše Vasića, kustosa Galerije Milan Konjović iz Sombora, sinoć su na programu gostovali i Igor Stanišić, proizvođač aktilnih boja, pokrovitelj časopisa ali i odličan bluz muzičar što je publika u MSUV imala priliku da se uveri. Muzički deo programa je upotpunila i Tamara Stanišić koja je, takođe, pevala i svirala.

Svaka promocija časopisa “UPS – umetnost pre svega” je atipična, pravi Okrugli stolovi sa rasparavama o umetnosti, njenom značaju danas, na kojima učestvuju umetnici i naučnici ili koji su intervjuisani u broju ili koji su svojom delatnošću vezani za pojedine teme koje su zastupljene u časopisu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari