Novosadski pisac Luka Gaća predstavio svoje romane i priče u Žitištu 1Foto: UG "Begej Sveti Đurađ 1319"

U Žitištu je sinoć održano književno veče u organizaciji dva lokalna udruženja građana, „Begej Sveti Đurađ 1319“ i Kluba knjige „Branko Radičević“, na kojem je predstavljen mladi novosadski pisac Luka Gaća.

Luka Gaća je naslednik literarne loze Mirka Dalmacije (1935-2022), novosadskog književnika rodom iz Žitišta.

Mirko Dalmacija je u Novi Sad iz Žitišta došao 1976. godine. Bio je i direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta i direktor Vojvođanskog muzeja. U Žitištu je ostavio poseban trag u mnogim oblastima.

U prvom delu promocije je bio upriličen svojevrsni omaž životu i delu Mirka Dalmacije. Prvo se prisutnima obratila Jadranka Dalmacija, ćerka Mirka Dalmacije, a onda je emitovan kratki dokumentarni film Davne Topline, snimljen 2009. godine upravo na inicijativu Mirka Dalmacije.

Drugi deo književne večeri je bio posvećen Luki Gaća i njegovim izdatim romanima. Luka piše romane i kratke priče, koje sam ilustruje pošto se bavi i crtanjem.

Napisao je četiri romana i tri zbirke priča, a do sada je objavio dva romana, „Razdaljine“ pod izdavačkom kućom Besan i „U Senci Kamena“ pod izdavačkom kućom Nova Poetika, a zbirka šest priča „Ništa Nigde“ je trenutno na recenziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari