„Povezani sa Novim Sadom“, „Umetnost bez granica“, „Umetnička razmena sa Kulturnim centrom iz Srbije“ samo su neki od naslova iz nemačkih novina koje su propratile gostovanje šest likovnih umetnika iz Novog Sada u projektu Art link koji organizuje Kulturni centar Novog Sada. Novosadski umetnici Slobodan Knežević Abi, Miloš Vujanović, Ana Novaković, Karolina Mudrinski, Nebojša Lazić i Maja Erdeljanin su krajem maja boravili u nemačkom gradu Furstenfeldbruk gde im je udruženje Kulturverkštat „Haus 10“ bilo domaćin tokom deset dana boravka i zajedničkog rada sa nemačkim kolegama slikarima: Štefani fon Hojos, Štefan Vemajer, Hansjurgen Fogel, Gabriele Šreder, Roza Čau, Štefan Jutner, Ingrid Redlih-Pfund.


Ideja projekta Art link potekla je od akademske slikarke Maje Erdeljanin, urednice likovnog programa Kulturnog centra Novog Sada, a prvi deo je realizovan prošlog leta kada je sedam umetnika iz ovog Udruženja iz Nemačke učestvovalo sa našim umetnicima u Sremskim Karlovcima na prvoj Art link koloniji.

– Osmislila sam i planirala Art link projekat tri godine pre prošlogodišnje realizacije. Izuzetno sam zadovoljna ovom uzvratnom posetom naših umetnika jer, mnogo se priča o tome da treba više da se radi na tome da naši umetnici odlaze u inostranstvo kako bi, između ostalog, saznavali kako funkcionišu samostalni umetnici ili strukovna udruženja u Evropi. Iskustvo stečeno tokom samo tih deset dana koliko smo radili zajedno u nemačkom gradu je nenadoknadivo za sve nas – istakla je za Danas Maja Erdeljanin.

– Gradska uprava Furstenfeldbruka je bila pokrovitelj projekta i trebalo je da sa završne izložbe umetničkih radova na koloniji dobije na poklon jedan rad, međutim, oni su insistirali da otkupe rad i to baš naše umetnice Ane Novaković koja je bila i najmlađi učesnik Art link-a. Jedan dan smo bili u poseti i našoj konzulki Nataši Rašević u Minhenu gde smo ceo dan obilazili i muzeje i galerije – dodala je Erdeljanin.

Tokom boravka naših umetnika u Nemačkoj priređene su dve izložbe. Tokom rada u koloniji otvorena je izložba litografija koje su nastale u Novom Sadu prilikom gostovanja nemačkih umetnika. Izložba je rađena u saradnji sa Centrom za grafiku Novi Sada i organizovana je za Dan otvorenih vrata kada je javnost mogla da poseti učesnike kolonije u umetničkom kompleksu. Tada je izveden i performans kompozitora Nikolasa Brasa koji je prošlo leto gostovao u Novom Sadu u koloniji. Druga izložba je bila završna i na njoj su izloženi radovi i naših i nemačkih slikara koji su nastali tokom desetodnevne kolonije. Maja Erdeljanin, po povratku u Novi Sad, intenzivno nastavlja sa radom na organizaciji budućih Art link-ova. Pregovara se sa Austrijancima, Mađarima, Ircima… Samo da se linkovi među umetnicima nastave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari