O beskorisnosti rada na 60. jubilarnom Oktobarskom salonu 1Foto: 60. Oktobarski salon

Ovogodišnji, 60. Oktobarski salon, koji realizuju tri međunarodna kustoska, pod Šta ostaje? / What’s left? biće održan od 20. oktobra do 1. decembra na više lokacija u Beogradu.

Svečano otvaranje jubilarnog „Oktobarca“, kako ga mnogi još zovu, zakazano je za 20. oktobar u 18 sati u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu (Andre Nikolića 14, Senjak) gde će biti predstavljen jedan od koncepata Salona – „Nada je disciplina“.

Ovaj koncept su osmislile Lina Džuverović, viši predavač na Čelsi koledžu za umetnosti Univerziteta umetnosti u Londonu, u saradnji sa Emilijom Epštajn i Anom Knežević, kustoskinjama Muzeja i Rafaelom Dražić, autorkom vizuelnog identiteta.

„Radovi predstavljeni u segmentu Nada je disciplina fokusiraju se na definiciju i naš savremeni doživljaj posla, na beskorisnost rada, na vezu rada i umetnosti“, navodi Ana Knežević, kustoskinja Muzeja afričke umetnosti MAU.

Tim kustoskinja objašnjava da se naziv za izložbu i koncept oslanja na slogan aktivistkinje Marjam Kabe Nada je disciplina, kao i na nasleđe i društvene vrednosti Pokreta nesvrstanih.

O beskorisnosti rada na 60. jubilarnom Oktobarskom salonu 2
Foto: 60 Oktobarski salon

“Sarađivaćemo sa umetnicima, udruženjima i grasruts inicijativama unutar i izvan sfere kulture, kako bismo umetnost predstavile kao vezivno tkivo u negovanju solidarnosti i uzajamne podrške.”, ističu kustoskinje.

Prema njihovim rečima umetnici i kolektivi će koristiti svoje procese rada, mogućnosti izlaganja i diskurzivnih programa da bi istražili potencijale suptilnih mikropolitičkih umetničkih činova kao mehanizama suočavanja sa trenutnim eksploatatorskim i korporativnim preuzimanjima života, represivnim i škodljivim političkim tendencijama i ekološkim problemima.

Kako, kustoskinje ističu značajan aspekt projekta predstavlja njegov tempo, koji će biti uspostavljen tako da se opire tendencijama hiperproduktivnosti, ubrzanja i rastezanja koje nalažu formati velikih izložbi.

Umetnici

Umetnici i grupe koji su deo segmenta Nada je disciplina su: Adrijan Melis Sosa, Darinka Pop-Mitić, doplgenger, I drugi (And Others): Urodnjene politike i prakse umetničkih kolektiva, Jelena Savić, Karavan, Katrin Bem i Jelena Micić, Kiluanži Kija Henda, Mvana, Milica Dukić, Milica Ružičić, Čitalačka grupa za feminističko trajanje (FDRG).

Oktobarac za najmlađe

Svake nedelje, počev od 27. oktobra pa sve do 1. decembra, od 11 do 12.30 časova, Muzej će organizovati redovni program „Nedelja u MAU”, koji se sastoji iz vođenja kroz postavke za odrasle i kreativnih radionica za decu (uzrasta od 6 do 12 godina). Kreativne radionice pod nazivom Poster rolerkoster imaju za temu medijum postera. Nakon obilaska male sale i radova angolskog umetnika Kiluanžija Kija Hende, deca će imati priliku da izrade sopstveni „angažovani“ poster, dok će odrasli moći da saznaju više i o radovima drugih umetnika koji posebno izlažu na Oktobarskom salonu u ovom Muzeju, među kojima su Adrijan Melis, Danijela Ortiz, Darinka Pop-Mitić i doplgenger. Ulaz je besplatan, a prijavljivanje je obavezno slanjem mejla na: [email protected].

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari