O čemu se u Holandiji govori i ćuti 1Foto: Pixabay/Djedj

Govori se o: Muzej dizajna u holandskom gradu Den Boš domaćin je izložbe „Dizajn u Trećem Rajhu“.

Organizatori kažu da hoće da prikažu kako se formirao nacistički idenititet preko moći njegovih simbola poput čuvenog automobila Folksfagen koji je poznatiji kao „buba“. Dobar deo holandske javnosti izuzetno je kritičan prema postavci jer misli da način na koji je izložba postavljena doprinosi tome da se ova monstruozna ideologija banalizuje i ne shvata ozbiljno.

Ćuti se o:

Izložbu prate ogromne mere bezbednosti. Snimanje na postavci je zabranjeno kako bi se izbeglo eventualno snimanje selfija pored Hitlerove fotografije i duge moguće zloupotrebe. Protestuju između ostalih Pokret mladih komunista Holandije i Unija antifašista jer žele da spreče glorifikaciju kulture nacionalsocijalizma.

Direktor Muzeja Tomo de Rijk na kritike odgovara: „Kao istoričari pokušavamo da razumemo kako je dizajn koji je finansirala država služio jednoj malignoj ideologiji. Ovakva izložba ne može da se organizuje u Nemačkoj jer bi to izazvalo brojne kontroverze, ali prošlo je 75 godina od savezničkog oslobađanja Holandije i zato naš muzej jeste pravo mesto za to“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari