O književnom festivalu "Na pola puta": Na mladima knjiga ostaje 1Foto: Iva Hadnađ

Jednom godišnje, na pola puta između Beograda i Sarajeva, održava se književni festival jedinstven u Srbiji.

Specifičan upravo po tome što organizaciju i realizaciju prepušta učenicima Užičke gimnazije, festival „Na pola puta“ već šesnaest godina okuplja najistaknutije pisce i spisateljice iz regiona.

Čini se da ne postoji bolji način zainteresovati mladu osobu za književnost nego dovesti joj omiljenog pisca u rodni grad i omogućiti neformalan razgovor o najdražoj knjizi.

Đaci Užičke gimnazije još od 2006. godine dobijaju ovakvu priliku – da zajedno sa piscima i profesorima budu ravnopravni kreatori inovativnog književnog festivala.

Profesorka srpskog jezika i književnosti Ružica Marjanović, uz pisce Nenada Veličkovića i Dejana Ilića, odlučila je da hrabro istupi iz strogog školskog kurikuluma i uvaži mišljenje i onih iz školskih klupa.

„Mi se trudimo da se uvek stavimo u perspektivu učenika i vidimo koje su teme njima važne, šta vole da čitaju, šta ih interesuje. Ko god tokom godine pročita nešto zanimljivo i kvalitetno, javlja ostalima. Kada biramo koje pisce želimo da dovedemo na festival, slušamo predloge i savete učenika“, istakla je jedna od osnivačica festivala.

Strast prema pisanoj reči prenosi se iz učionice u učionicu, generacije u generaciju, kopiraju se i dele često nedostupne knjige savremenih autora.

Kada se utisci o pročitanim knjigama slegnu, učenici Užičke gimnazije „ugošćavaju“ pisce čija su dela pomno čitali, razgovarajući sa njima u užičkom Narodnom pozorištu.

„Važno nam je da vidimo kako izgleda festival ‘iza zavesa’ jer shvatamo da je organizacija vrlo kompleksna. Takođe, postajemo i bolji čitatelji, jer, dok se pripremamo za festival, ozbiljnije čitamo, pošto ćemo ipak biti lice u lice sa osobom koja je pisala knjigu“, istakao je jedan od učenika.

Entuzijazam i radoznalost učenika, ali i trud profesora, ostavio je jak utisak na sve ovogodišnje učesnike.

„Festival u Užicu je jedan od najrelevantnijih regionalnih književnih festivala. Zanimljivo mi je što su učenici dosta slobodni, simpatično je kako su odmah pritrčali sa primercima mojih romana, puni utisaka i pitanja. Drago mi je što čitaju knjige, čitanje je ono što nas čini ljudima“, kazao je jedan od gostiju, hrvatski pisac Damir Karakaš.

Posebne simpatije na ovogodišnjem festivalu „Na pola puta“ pokupio je novinar Stefan Janjić, čiji je prvi roman „Ništa se nije desilo“ trenutno omiljeno štivo gimnazijalaca.

„Oduševljen sam posvećenošću i brojem učenika koji su pročitali moju knjigu, načinom na koji su spremili pitanja. Iz pitanja koja su mi postavili vidim koliko su bili pažljivi čitaoci, koliko se sa njima radi na časovima književnosti. Moj najveći utisak je upravo ta njihova radoznalost“, rekao je urednik portala Fakenews tragač.

Regularne časove književnosti tokom četiri festivalska dana zamenila su i interesantna predavanja ovogodišnjih gostiju.

O dezinformaciji u medijima govorio je novinar Stefan Janjić, o strip umetnosti i ilustraciji Midhat Kapetanović, Rumena Bužarovska o formi kratke priče, Damir Karakaš o piscima koji su ga formirali, Đurđica Čilić o poljskoj poeziji, Frida Šarar o poeziji kao načinu postojanja i Nenad Veličković o omiljenoj knjizi koju nije pročitao.

„Razmišljala sam i ranije o studijama književnosti, a festival me je dodatno ohrabrio da je to prava odluka“, rekla je jedna od gimnazijalki nakon ovih „nesvakidašnjih časova“.

Tek kada učenici napuste gimnaziju i upišu fakultete, svesni su koliko im je ovo „festivalsko“ neformalno obrazovanje značajno.

„Kolege mi ne veruju kada kažem da sam se sprijateljila sa svojom omiljenom autorkom Lanom Bastašić, baš na prošlogodišnjem festivalu“, kazala je jedna od bivših učenica Užičke gimnazije.

Mnogi od gimnazijalaca i gimnazijalki, inspirisani festivalom i entuzijazmom profesorke Marjanović, odlučuju da upišu studije književnosti ili postaju zaljubljenici u knjige.

„Nije nama cilj da sve pretvorimo u buduće studente književnosti, iako često bude i takvih đaka. Cilj nam je da im približimo književnost, koju će kasnije voleti i ceniti čime god odlučili da se bave“, ističe profesorka.

Ovogodišnje izdanje festivala završen je sinoć.

Iako su nosili maske, radoznalost i strastvenost učenika izvirala je iz njihovih očiju koje su se caklile.

Možda baš u klupi Užičke gimnazije sedi budući veliki književnik ili književnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari