O mladim danima poslednjeg jugoslovenskog kralja 1Foto: Arhiv Kraljevskih dvorova na Dedinju

U Kraljevskom dvoru na Dedinju otvorena je dokumentarna izložba o mladosti i odrastanju poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra Drugog Karađorđevića na kojoj su izložene fotografije i predmeti koji do sada nisu bili u javnosti.

Autori postavke i kataloga pod nazivom „Stvaranje kralja“ su: Andrija Šošić, Uroš Parezanović i Vuk Orlović, a povod za izložbu je obeležavanje kraljevog 96. rođendana 6. septembra.

Prema rečima princa Aleksandra Karađorđevića, „ovo je sjajna prilika za javnost da vidi veliki broj retko pokazivanih fotografija kralja Petra Drugog, koje su nastale od njegovog rođenja 1923. do stupanja na presto 1941, kao i njegovu prvu sablju, koju su mu na krštenju darivali donski, kubanski i teranski vojni atamani i Kozaci, a koja do sada nije javno prikazivana“.

– Fotografije prikazuju mog oca u njegovim službenim obavezama prestolonaslednika i kralja tokom posete gradovima, ustanovama, vojsci, u humanitarnim aktivnostima, pokroviteljstvima i pružanju pomoći raznim udruženjima. Tu su i fotografije njegovih svakodnevnih aktivnosti – učenja, bavljenja hobijima kao što su gluma, sport i ples. Kao mladić moj otac je imao različita interesovanja – rekao je princ Aleksandar na otvaranju izložbe.

Pored sablje donskih Kozaka, jedan od najzanimljivijih eksponata je košulja u kojoj je kralj Petar Drugi kršten 21. oktobra 1923 – kum je bio engleski kralj DŽordž Peti, u čije je ime kao izaslanik u Beograd došao njegov sin vojvoda od Jorka, kasnije kralj DŽordž Šesti. Čipkana košulja za krštenje bila je dar engleske gospođe DŽenet Vinsen, a zahvaljujući vezama njene porodice sa kraljevom dadiljom sačuvana je do danas i u njoj je 15. decembra 2018. kršten najmlađi član kraljevskog doma Karađorđević – princ Stefan, dete princovog sina Filipa, drugog u naslednoj liniji.

Katalog izložbe, osim izloženih fotografija, sadrži biografiju i delove Autobiografije kralja Petra Drugog, uključujući i njegovo kontroverzno napuštanje Jugoslavije tokom Aprilskog rata 1941. Kralj Petar Drugi, kako ističu u Dvoru, nikada nije abdicirao. Preminuo je 1970. u SAD, bio je sahranjen u porti srpske crkve Svetog Save u Libertvilu, a 2013. njegovi posmrtni ostaci preneti su i sahranjeni u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, Zadužbini kralja Petra Prvog.

Izložba o njegovim mladim danima biće otvorena do 16. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari