O posledicama politike tla: Sveže iz štampe, Kyklàda press stiže u Beograd 1Foto: Promo/kyklada

Vođen transdisciplinarnim timom koji istražuje kritičke i eksperimentalne pozicije u pisanju – Kyklada press, mala izdavačka inicijativa iz Atine, predstaviće se domaćoj publici u Footnote centru, u Kralja Milutina 34, sutra, 7. decembra od 19 sati.

Posle turneje: Atina, Berlin, Cirih… Kyklada prvi put stiže u Beograd i za tu priliku, sveže iz štamparije, donosi dve najnovije knjige: „Bodies of Extraction, Underneath the Ground of Islands“ i „The Beach Machine. Making and Operating the Mediterranean Coastline“.

Prezentacija uključuje diskusiju između Davida Beržea, osnivača i urednika kiklada.press, Milice Ivić, teoretičarke umetnosti i saradnice i autorke Kyklada press, i Mie Ćuk, nezavisne umetnice i kustoskinje.

Kyklada dela prodaje na značajnim svetskim lokacijama poput Muzeja Stedelijk u Amsterdamu i Palais de Tokyo u Parizu, kao i knjižarama po Evropi, NJujorku i Seulu.

– Serija od osam knjiga izdavačke inicijative, nastale u poslednje tri godine, rezonuje sa fenomenima u Egejskom arhipelagu. U fokusu će biti jedna od dve najnovije knjige: „Bodies of Extraction, Underneath the Ground of Islands“ – kaže Milica Ivić za Danas.

„Šta znači duboko izbušiti konfiguraciju tektonskih ploča? Šta znači izdubiti i otuđiti ostrvsko podzemlje? Kako se bogatstvo izvlači i eksploatiše iz zemlje, raspada u fragmente, transformiše u materiju, delove moći, seli da bi bilo predstavljeno negde drugde? Čija su pluća i duše kapitalizovane i skrivene u zagušljivoj prašini u rudarskim oknima? Kome pripada površina zemlje i njeno podzemlje?“, teme su koje ovo delo istražuje.

– Ova knjiga uzima protoindustrijsko rudarstvo na egejskom ostrvu Serifos kao polaznu tačku za otkrivanje istorijskih i savremenih posledica politike tla kroz eksploataciju zemlje. Osim toga, razmatra i kako su dokazi o mineralima istorijski proizvedeni, rasprostranjeni i kapitalizovani u Egejskom moru, regionu i šire – ukazuje Ivić.

Inače, „ključne reči“ koje dela ove izdavačke inicijative pokrivaju su: topografije ostrva, kultura arhipelaga, doživljaji pejzaža, urbanizam, istorijski (dis)kontinuiteti, kvir kultura, rodna ravnopravnost, ne-patrijarhat, arheologija raspoloženja i emocija, narativi putovanja i turizma, telesnost, javno zdravlje, lečenje, i poezija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari