O suštini filozofije egzistencijalizma: Predavanje dr Nebojše Jocića u Kontakt galeriji SKC-a Kragujevac 1Foto: SKC Kragujevac

 

Sutra, u četvrtak, 15. avgusta u 21 sat u Kontakt galeriji kragujevačkog Studentskog kulturnog centra dr Nebojša Jocić održaće predavanje o egzistencijalizmu.

Tema predavanja dr Jocića je pojašnjavanje suštine filozofije egzistencijalizma koja se sastoji u slobodi izbora individue, što je po toj filozofskoj školi fundamentalni aspekt ljudskog postojanja.

– Sa posebnim osvrtom na autore koji su se ugradili u temelje ove filozofije poput Ničea, Dostojevskog, Kamija i Sartra, ispitaćemo osnovne tvrdnje egzistencijalista da individua mora sama da otkrije suštinu svog postojanja i identitet kroz sopstvene odluke i dela, najavljuje dr Jocić sutrašnje predavanje.

On za Danas objašnjava i zbog čega je baš odabrao ovu četvoricu egzistencijalnih filozofa:

– Fridrih Niče se suprotstavio tradicionalnim moralnim vrednostima svojim učenjem o ideji „volji za moć”, i „nadčovek”, vrednujući kreiranje sopstvenih vrednosti. Dela Fjodora Dostojevskog se bave dubokim egzistencijalnim temama koje zadiru u ljudsku sudbinu, prirodu slobode, morala i probleme individualne svesti. Žan Pol Sartr kao najpoznatiji egzistencijalista se bavi temama slobode, odgovornosti i „loše sudbine” (samoobmana). Iako je odbacio etiketu egzistencijaliste, Kamijeve ideje o absurdu i buntovništvu su od centralnog značaja za egzistencijalizam, ističe Nebojša Jocić.

Nebojša Jocić, završio je Prvu kragujevačku gimnaziju, diplomirao filozofiju u Skoplju, magistrirao (ima dva mastera) i doktorirao u Velikoj Britaniji. Takođe je poznati i vrhunski sportista.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari