O Tejlor Svift i na Harvardu: Njen ekonomski uticaj menja gradove 1foto EPA-EFE/SARAH YENESEL

Univerzitet Harvard uvodi kurs o popularnoj pevačici Tejlor Svift u prolećnom semestru 2024. godine i nije prvi koledž koji se bavi fenomenom slavne muzičarke.

„Danas je ona najprepoznatljivija kantri ili pop umetnica u Severnoj Americi, ako ne i u svetu: njeno pisanje pesama uključuje nekoliko žanrova, a njen ekonomski uticaj menja gradove“, stoji u opisu kursa pod nazivom „Tejlor Svift i njen svet“, prenosi Index. hr

Inicijatorka ovog kursa Stefani Bart nateraće studente da mnogo više pišu o svojim omiljenim pesmama.

„Naučićemo kako da proučavamo kulturu obožavalaca, kulturu slavnih, adolescenciju, odraslo doba, kako razmišljati o belačkim tekstovima, južnjačkim tekstovima, transatlantskim tekstovima i kvir podtekstovima“, stoji na sajtu Harvarda.

Učenici će takođe učiti o njenim prethodnicima u muzici Doli Parton i „čitati njoj važna književna dela“.

U intervjuu za „Harvard Crimson“, Bart je rekla da će se Sviftin prelaz sa kantrija na pop muziku proučiti jer je povezan sa širim političkim promenama u zemlji.

„Tejlor Svift je neko ko uspostavlja komplikovane i promenjive odnose s idejom amerikanstva i s idejom belačkog amerikanstva i srednje Amerike“, rekla je Bart.

Harvard nije prvi koledž koji nudi kurs o svemu što se tiče slavne muzičarke. Muzički koledž Berkli u Bostonu trenutno ima nastavu koja pokriva njene tehnike pisanja pesama, s ciljem pomoći ambicioznim umetnicima da napišu sopstveni materijal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari