O Tivadaru Vanjeku, zrenjaninskom slikaru 1Foto: M:P.

Prošle godine u Narodnom muzeju Zrenjanin organizovana je kamerna postavka pod nazivom “Sećanje na Tivadara Vanjeka” povodom 40 godina od smrti ovog slikara.

Vanjek je za Zrenjanin, njegov umetniči i kulturni život, značajan jer je bio jedan od osnivača Likovne kolonije Ečka i prvi upravnik Savremene galerije Zrenjanin.

Bili su to, kada je Likovna kolonija osnovana u Ečki, sazivi najeminentnijih umetnika iz cele Jugoslavije a Vanjek ih je organizovao I svedočio im.

Veoma uspešno vodio je Savremenu galeriju u Zrenjaninu, nekada zvanu Mala galerija, koja se nalazila na istom mestu kao i sada, u zgradi Narodnog pozorišta na Trgu slobode.

Kada su odlučili da organizuju izložbu posvećena ovom umetniku, zaposleni u zrenjaniskom muzeju postavku su smestili u njegov legat, koji se nalazi u okviru stalne postavke umetničkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin.

Predstavljen je deo neizlagane zaostavštine i dokumentacije ovog autora a priredila ju je Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti.

Olivera opisuje njegove radove kao “autentičnu viziju vojvođanskom života”.

“Legat Tivadara Vanjeka nam pruža uvid u sve faze rada ovog slikara, od prve slike „Seoski lola“, preko impresionističkih i ekpresionističkih dela, do pronalaženja sopstvenog stila 1957. godine. Tada nastaje slika „Golubarnik“, prva u nizu onih koje će pružiti jednu autentičnu viziju vojvođanskog života sa prepoznatljivom arhitekturom i predmetima koji ponegde dobijaju oblike ljudskog tela. U ovim radovima preovlađuje metafizička atmosfera, pomalo svečana i irealna u kome je prisustvo čoveka tek nagovešteno”, objašnjava istoričarka umetnosti Olivera Skoko.

Poslednju samostalnu izložbu Tivadar Vanjek je imao u Grafičkom kolektivu u Beogradu, aprila 1981. godine, na istom mestu na kome se prvi put predstavio publici 1958. godine.

Poseban segment Vanjekovog stvaralaštva predstavlja ciklus od 36 slika pod nazivom „Pendžeri prijateljstva“, koje je umetnik posvetio svojim prijateljima slikarima, istoričarima umetnosti i radnicima u kulturi koji su davali doprinos nastanku i razvoju likovnog života u Zrenjaninu.

Autor je poklonio preko 250 dela u vidu tri poklona gradu u kome je najduže živeo.

Od toga je formiran Legat Tivadara Vanjeka koji se nalazi u Narodnom muzeju Zrenjanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari