Stotreći rođendan dnevnog lista Politika obeležen je juče otvaranjem izložbe o istoriji grafičkih rešenja i vizuelnim promenama koje su pratile napredak tehnologije štampe i dizajna, od kojih je poslednja čitaocima predstavljena upravo jučerašnjim izdanjem. Novi ćirilični font oblikovao je tipograf Jovica Veljović, a osim stare (bugarske) ćirilice promenjena su i druga grafička rešenja lista.

Stotreći rođendan dnevnog lista Politika obeležen je juče otvaranjem izložbe o istoriji grafičkih rešenja i vizuelnim promenama koje su pratile napredak tehnologije štampe i dizajna, od kojih je poslednja čitaocima predstavljena upravo jučerašnjim izdanjem. Novi ćirilični font oblikovao je tipograf Jovica Veljović, a osim stare (bugarske) ćirilice promenjena su i druga grafička rešenja lista. Izložbu „Moja Politika“ otvorio je umetnički direktor lista, Borut Vild, čiji je kreativni savetnik bio dizajner Mirko Ilić. Inovacije na polju vizuelnog identiteta omogućiće čitaocima veću preglednost i lakše čitanje tekstova, dok će moderan dizajn osavremeniti odavno uspostavljenu strukturu vrednosti, uokvirenu između istine, preciznosti i blagovremenosti, napominju autori novog vizuelnog identiteta Politike.
Postavku, koja će biti otvorena do 2. februara, pratilo je uručenje nagrade iz Fonda „Vladislav Ribnikar“ Bori Iljovskom za retrospektivnu izložbu „Ponovo i uvek“, održanu prošle godine u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Nagradu vrednu hiljadu evra uručila je glavna i odgovorna urednica Politike, Ljiljana Smajlović. Umetnost Bore Iljovskog nastala je kao posledica jasne individualne strategije i vrhunskog umetničkog programa koja se opire trendovima i lepršavim promenama na sceni, a da pri tome ne gubi na snazi i kvalitetu, navodi se u obrazloženju žirija, kojim je predsedavao istoričar umetnosti Slavko Timotijević. „Bora Iljovski je jedan od retkih predstavnika apstraktnog ili bolje rečeno konkretnog slikarstva čiji je program utemeljen na čitavom korpusu senzibiliteta, spontanih ili strogo kontrolisanih, automatskih ponavljanja ili furioznih improvizacija koje kao krajnju posledicu imaju jaku sliku iza koje stoji ritam, stav, estetika i jedva vidljiv ali snažan humor“, ističe se u obrazloženju.

Protiv redizajna lista

Fond Vladislav Ribnikar saopštio je juče da će preduzeti sve mere koje mu stoje na raspolaganju u pravnoj državi i demokratskoj javnosti u Srbiji i Evropi protiv odgovornih za promenu 80 godina starog zaglavlja Politike na kojem se nalaze imena osnivača lista. Fond je u saopštenju ocenio da je jučerašnjom promenom zaglavlja naneta šteta jednoj od retkih nacionalnih institucija koja pripada srpskom narodu. „Svi razlozi kojima se taj neoprostivi greh prema jednoj vekovnoj tradiciji obrazlaže, nemaju nikakve ozbiljne veze ni sa Politikom, ni sa osnivačem, niti sa demokratskom tradicijom žurnalizma u Srbiji“, dok su promenom zaglavlja lista razbili spomenik njegovih časnih i slavnih predaka.

U najužem izboru za nagradu iz Fonda „Vladislav Ribnikar“ bili su Anica Vučetić, Perica Donkov, Branimir Karanović i Neša Paripović.

Uručena nagrada Politikinog zabavnika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari