Obeležen Međunarodni dan dečje knjige 1Foto: Podunavlje info

Povodom Međunarodnog dana dečje književnosti, danas su Narodna biblioteka Smederevo i Udruženje za promovisanje slobode izražavanja – Podunavska inicijativa, osnivač portala Podunavlje.info, uručili knjige dobijene ljubaznošću autorke Silivije Otašević.

Knjige „Olimpijski san“, „Gradić pufnastog sunca“ i „Plurkini musketari“, uz one koje je istim povodom darivala Narodna biblioteka, predate su dobitnicama iz Smedereva koji su bili najbrži na poziv portala Podunavlje.info.

Ostalim dobitnicima, Mariji Teofanov iz Novog Sada, Tadiji Latinoviću iz Novog Beograda, Milijani Zolotić Simić iz Kikinde i Dušanu Živanoviću iz Beograda, knjige su poslate poštom.

Danas se obeležava Međunarodni dan dečje knjige u celom svetu, pa i kod nas, od 2. aprila 1967. godine, u znak sećanja na rođenje ‘kralja svih bajki’, danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Njegova dela prevedena su na više od 80 jezika i bila su nadahnuće za stvaranje mnogih pozorišnih i baletskih predstava, filmova, skulptura i slika. Više od 150 priča za decu, čine ga jednom od najvećih figura svetske književnosti. Tim povodom, danas je Narodna biblioteka Smederevo, u saradnji sa Podunavskom inicijativom, udruženjem za promovisanje slobode izražavanja, uručila prigodne poklone, naravno u knjigama, i ovim putem pozivamo decu da posete Dečje odeljenje Narodne biblioteke Smederevo, koje je obogaćeno novim i najaktuelnijim naslovima, kako bi ispunili njihove čitalačke potrebe“, kazala je koordinator Dečijeg odeljenja Narodne biblioteke Smederevo, Višnja Rajković Mrdaković, predajući knjige dobitnicama iz Smedereva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari