Obilazak Novog Sada pre donošenja konačne odluke 1

Predstavnici „Panela nezavisnih eksperata“ Evropske komisije, koji će odlučivati o tome da li će Novi Sad postati „Evropska prestonica kulture“, Stiv Grin, Suzana Žilič Fišer i Glorija Lorenco Lerones juče su posetili Novi Sad

Predstavnici tima „Novi Sad 2021“ bili su im domaćini i „na licu mesta“ im pokazali ključne tačke iz aplikacije Novog Sada za „EPK“. Tijana Palkovljević, Darko Polić, Vesna Latinović, Nemanja Milenković i Vuk Radulović, članovi tima „Novi Sad 2021“, imali su priliku da predstave uvaženim gostima osnovnu koncepciju novosadske kandidature, kao i pojedinačne programske projekte.

Predstavnici „Panela nezavisnih eksperata“ EK tokom posete obišli su i Sremske Karlovce gde im je član tima „Novi Sad 2021“, Vesna Latinović predstavila projekte koji će biti realizovani u saradnji sa partnerskim opštinama Beočin, Irig i Sremski Karlovci u sklopu „Zone 021“. Poseta „Panela nezavisnih eksperata“ EK Sremskim Karlovcima nastavila se razgovorom u „Kapeli mira“. Gosti su, između ostalog, obišli i „Petrovaradinsku tvrđavu“, „Gradsku kuću“, „Akademiju umetnosti“, „Maticu srpsku“, „Novosadsko pozorište“, kao i kompaniju „Manual“.

Institucija „Evropske prestonice kulture“ ustanovljena je kako bi se naglasilo bogatstvo i različitost evropskih kultura, ojačale kulturne veze među Evropljanima, spojili ljudi iz različitih evropskih zemalja, upoznale druge kulture, promovisalo uzajamno razumevanje i ojačao osećaj evropejstva. „Novi Sad 2021“, kao platforma za razvoj kreativnih potencijala Novog Sada, ima za cilj da motiviše i inspiriše radnike u kulturi, ali i sve građane na preispitivanje dosadašnjih vrednosti i postavljanje novih ciljeva u pravcu demokratskog kulturnog razvoja grada. Preispitivanje savremenog identiteta Novog Sada, revitalizacija kulturnog nasleđa, rekonstrukcija starih i otvaranje novih prostora namenjenih kulturi, razvijanje međunarodne i međusektorske saradnje, podsticanje interkulturnog dijaloga, decentralizacija kulture, razvijanje kulturne participacije građana, samo su neki od principa kulturnog razvoja za koje se projekat „Novi Sad 2021“ zalaže.

Novi Sad je zvanično predao, pod sloganom „Za nove mostove“, aplikaciju za „EPK 2021. godine“, a konačna odluka o tome da li će poneti ovu titulu, biće donesena u Briselu 13. oktobra ove godine.

Tekst je objavljen u specijalnom dodatku koji realizuje list Danas u saradnji sa Gradskom upravom za kulturu Grada Novog Sada – projekat: Novi Sad na putu ka Evropskoj prestonici kulture 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari