„Štefica Cvek”Foto: Nidal Šaljić

Ovogodišnje dobitnice regionalnog priznanja „Štefica Cvek” saopštene su 14. septembra u Sarajevu, u okviru PitchWise festivala ženske umetnosti i aktivizma.

Regionalna književna zajednica nominovala je čak 153 naslova za ovogodišnju, treću po redu „Šteficu Cvek”.

Kroz nekoliko krugova žiriranja izbor je na kraju sveden na sedam izdanja!

Umesto da bira samo jednog pobednika, „Štefica Cvek” slavi kolektivni uticaj ovih dela koja izazivaju konvencije, podstiču kritičku misao i nude novi pogled na goruća pitanja našeg vremena.

O finalnom književnom izboru nazvanom po legendarnoj junakinji feminističkog klasika Dubravke Ugrešić odlučivale su članice žirija – Maja Abadžija (Bosna i Hercegovina), Dara Šljukić (Srbija) i Manja Veličkovska (Sjeverna Makedonija).

„Verujemo da knjige koje biramo pomeraju granice savremene književnosti na jugoslovenskom prostoru i stvaraju nove svetove u kojima su otpor i nada ponovo mogući. Svi ovi radovi su neophodni i svi zaslužuju vašu pažnju jer nastavljaju da inspirišu dijalog i podstiču promene”, navodi se u saopštenju žirija.

Objavljen književni izbor „Štefica Cvek”: Evo dobitnica nagrade nazvane po junakinji feminističkog klasika 1

Tako je priznanjem „Štefica Cvek” nagrađen je roman Strvinari starog svijeta Tee Tulić (Oceanmore, 2023), melanholična i topla priča o tročlanoj, a potom dvočlanoj porodici na hrvatskom priobalju, na prelomu iz osamdesetih u sadašnjost. Strvinari starog svijeta je retko uspeo roman na svakom nivou, na nivou jezika, tona, kompozicije, karakterizacije likova, prikaza odnosa između likova, pa čak i radnje, navodi žiri.

Objavljen književni izbor „Štefica Cvek”: Evo dobitnica nagrade nazvane po junakinji feminističkog klasika 2

Jedinstveni matični broj Lidije Dimkovske (TRI, 2023) dobija sve zasluge za majstorski spoj geopolitičkih tenzija sa složenom porodičnom dinamikom. Žiri je izdvojio ovo delo zbog njegovog suptilnog udaljavanja od narativa prošlosti i gubitka i preusmjeravanja interesovanja na sve ono što se još može zamisliti.

Objavljen književni izbor „Štefica Cvek”: Evo dobitnica nagrade nazvane po junakinji feminističkog klasika 3

Prvenac riječke autorke Eve Simčić Četiri lakta unutra (V.B.Z., 2023) pleni autentičnošću svoje imigrantske priče, beleži žiri. Tragajući po preskupim iznajmljenim stanovima, među uvrnutim poznanicima, u hodnicima čekaonica ili sigurnosti uspomena, pripovedačica uviđa da mora proći dug i mučan put ne bi li shvatila kako su njen lek – i njen dom – u njoj samoj.

Objavljen književni izbor „Štefica Cvek”: Evo dobitnica nagrade nazvane po junakinji feminističkog klasika 4

Kuća se nije mrdnula Jelene Anđelovske (Partizanska knjiga, 2023) je poetsko-dramska-prozna zbirka u kojoj se pesme događaju na krovovima zgrada, u kući, u izbegličkom stanu. Zbirka se bavi temom kuće od izbegličkog doma-gubljenja doma, preko života u podstanarskim stanovima, nasleđivanja kuće, do kuće kao sedišta lezbejske organizacije. Uspeh ove knjige ogleda se i u bavljenju temama poput rata i različitih formi nasilja – dirljivo, pametno, ali bez patosa i patetičnosti.

Objavljen književni izbor „Štefica Cvek”: Evo dobitnica nagrade nazvane po junakinji feminističkog klasika 5

Samoizdata zbirka pesama Kalie Dimitrove U haosu radosti (2023) je knjiga koja se ističe smjelom duhovitošću, nepretencioznim cinizmom i vještinom pronalaženja radosti u uskogrudnoj kulturi kasnog kapitalističkog i heteropatrijarhalnog haosa. Prema rečima žirija, poezija Dimitrove je savremena oda koja slavi prijateljstvo i izabranu porodicu, raznolikost queer svetova, i sve to čini da osetimo mir i radost u našem malom i neophodnom intimnom haosu.

Objavljen književni izbor „Štefica Cvek”: Evo dobitnica nagrade nazvane po junakinji feminističkog klasika 6

Marija Andrijašević je u knjizi Temeljenje kuće (Fraktura, 2023) postigla preciznu ravnotežu između eksperimentalnosti i komunikativnosti. Svakim od prozno-poetskih blokova koji čine ovu knjigu dominira samosvestan ženski glas koji promišlja temu o kojoj se u ovdašnjim književnostima nedovoljno govori – rodni aspekt nasleđivanja. Tematsku odvažnost autorka podupire pomno osmišljenim konceptom i uzbudljivim, nepretencioznim lirskim iskazom.

Ovogodišnje priznanje dodeljeno je i izdanju grupe autorki ŽENE BIH za djecu – Ilustrovano putovanje s izuzetnim ženama iz prošlosti (Sarajevski otvoreni centar, 2023) čija je vrednost upravo u tome što, oslanjajući se na bogatu tradiciju ovog žanra, i učeći iz nje, pokazuje njegovu rastegljivost i slojevitost. Pedagoški element je uvek bio prisutan u sličnim knjigama, ali prema rečima žirija ovde je on eksplicitno promišljen i razrađen na nivou pitanja, uputstava, zadataka, informacija.

Proglašenje književnog izbora održano je u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u sklopu Festivala ženske umjetnosti i aktivizma Pitchwise. Detaljne odluke žirija mogu se pronaći i na sajtu bookvica.net.

Književni izbor „Štefica Cvek“ organizuju Pobunjene čitateljke (Srbija), Kulturtreger/Booksa (Hrvatska), Naratorium (Bosna i Hercegovina) i Koalicija MARGINI (Severna Makedonija).

Ovogodišnji izbor podržali su Western Balkans Fund, Rekonstrukcija Ženski Fond, La Terra Nostra i Book & Zvuk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari