Objavljen program manifestacije Dani Brestovačke banje 1Foto: M.S.

Centar za kulturu grada Bora saopštio je da će se tradicionalna manifestacija “Brestovačka banja 2023” održati u subotu, 19. avgusta.

U sklopu takmičenja “Zlatne ruke”, posetioci će imati priliku da dočekaju gastronome ovog dela Srbije, koje počinje u 9 sati.

Predviđene su izložbe u konaku Kneza Miloša i u amamu, a na banjskom šetalištu biće izložena prodaja suvenira, rukotvorina i predmeta starih zanata.

U podne umetničkim prikazom “Dolazak Kralja Petra I Karađorđevića u Brestovačku banju”, počeće kulturni deo programa.

Zatim sledi monodrama “Lina od kamena tvrđa” u izvođenju glumice Vesne Stanković, a posetiocima će se predstaviti i nacionalni folklorni ansambli Meksika, Bugarske, Moldavije i Turske.

Nakon svečanog proglašenja pobednika u pripremi tradicionalnih jela, suvenira, rukotvorina i predmeta starih zanata, u popodnevnim satima nastupiće etno-radionica Ustanove “Centar za kulturu grada Bora”, “Udruženje penzionera grada Bora” i polaznici škole tradicionalnih instrumenata- frula duduk i gajde.

Za 19 sati predviđeno je paljenje Preobraženjske vatre. Sat vremena kasnije počinje veče ljubavi i sevdaha koncertom popularne bosanske etno grupe Divanhana.

Pokrovitelj manifestacije je grad Bor, organizator Ustanova “Centar za kulturu grada Bora”. A suorganizatori su Turistička organizacija “Bor”, Muzej rudarstva i metalurgije “Bor” i restoran “Srpska Kruna”.

U blagodetima lekovitih izvora Brestovačke banje uživali su još stari Rimljani, ali pravi procvat ovo banjsko lečilište doživelo je u vreme Miloša Obrenovića koji ga je uredio. U banji postoji mnoštvo termomineralnih izvora.

Neki od lekovitih izvora nisu još uvek ni ispitani, a sudeći po hemijskom sastavu vode, Brestovačka banja spada u red izuzetno lekovitih banjskih lečilišta.

Voda sa izvora u banji sadrži kalijum, kalcijum, fluor, natrijum, jod, brom, magnezijum, litijum, rubidijum, kobalt, kao i blago radioaktivne elemente radijum i radon.

Svakodnevno na desetine slučajnih prolaznika, ali i putnika namernika, dolaze u banju kako bi zahvatili lekovitu vodu na nekoj od banjskih česama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari