Objekat Mađarskog kulturnog centra na Paliću predat na korišćenje MKUD Palić 1Mađarski kulturni centar na Paliću, foto: Natalija Jakovljević

Objekat Mađarskog kulturnog centra na Paliću Grad Subotica predao je danas na korišćenje Udruženju „Mađarsko kulturno-umetničko društvo Palić“ na period od 10 godina.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je da je sama ideja vezana za izgradnju ove zgrade nastala pre 14 godina, te da SVM ovaj objekat doživljava kao neku vrstu političkog obećanja prema Palićanima.

„Dugačak period je protekao i puno aktivnosti vezanih za kupovinu zemljišta, za izradu dokumentacije i za stvaranje pretpostavki za finansiranje izgradnje ovog objekta“, kazao je Pastor.

Zgrada Mađarskog kulturnog centra na Paliću izgrađena je u okviru IPA projekta „Colourful Cooperation“ prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije.

U okviru ovog projekta izgrađen je Srpski kulturni centar „Kolo“ u Morahalomu, u Mađarskoj koji je u funkciji već dve godine, i Mađarski kulturni centar na Paliću. Cilj projekta je bio da se osnuju dve kulturne institucije koje bi doprinele kulturnom i turističkom razvoju pograničnog područja kojim se omogućava bolje uzajamno upoznavanje običaja, nasleđa, vere, kulture, umetnosti etničkih zajednica sa obe strane granice.

Prema Pastorovim rečima, sam projekat izgradnje zgrade u Morahalomu i na Paliću koštao je ukupno 3,17 miliona evra, od kojih je 85 odsto iznos koji je obezbedila Evropska unija, a 15 odsto je obezbedio, kao lično učešće, grad Morahalom, odnosno Grad Subotica.

„Objekat na Paliću je koštao 961 hiljadu evra finansiranih od strane Evropske unije, odnosno Grad Subotica je pomogao projekat sa 170 hiljada evra“, podseća Pastor.

Predsednik Skupštine grada Subotice i potpredsednik SVM-a, Balint Pastor, je rekao da je na osnovu projektne dokumentacije namena ovog objekta da opslužuje Mađare na Paliću i njihove kulturne potrebe, a da Kolo u Morahalomu opslužuje srpsku kulturu.

„Ali to ne znači isključivost, ne znači da ovaj objekat ne mogu svi stanovnici Palića, Subotice i regiona koristiti, ali treba da poštujemo ono što je od samog početka predviđeno projektnom dokumentacijom“, ocenjuje Pastor.

On je rekao da će u ovom objektu već ove godine biti veoma značajnih manifestacija od gradskog i regionalnog značaja, u sferi turizma i kulture.

Predsednica Udruženja „Mađarsko kulturno-umetničko društvo Palić“ Ana Čisar Molnar kaže da se više decenija radilo na tome da se pokrene amaterski kulturni život na Paliću, jer se za sve trebalo otići do grada.

„Sada već imamo i razne sekcije u okviru društva koje će svoje probe imati u ovoj zgradi, ali imamo mogućnosti i za neke druge programe iz nekih svojih tradicionalnih manifestacija koje su pratili naš rad poslednjih godina. Tu je dečiji karneval, susret horova, letnji kamp, i drugo“, navodi Čisar Molnar.

Ona je izrazila nadu da će sve generacije pronaći svoje mesto u ovoj zgradi i pronaći za sebe nešto od ponuđenih programa, kako bi ovaj objekat služio svima kao dom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari