Pod sloganom „No pasaran“ (neće proći), uzvikom koji je Dolores Ibaruri uputila fašistima 1936. godine na barikadama Madrida, u Užicu će biti održan 20. Jugoslovenski pozorišni festival – Festival bez prevoda. Na festivalu, koji organizuje NP Užice, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i Grada Užica, biće prikazano sedam, po izboru selektora, najboljih predstava iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije iz protekle sezone.

Festival će otvoriti „Razbijeni krčag“ (prema tekstu Hajnriha fon Klajsta / Igor Vuk Torbica, JDP), potom će uslediti – „Divlje meso“ (Goran Stefanovski / DinoMustafić, NP Sarajevo), „Životinjska farma“ (DŽordž Orvel / Andraš Urban, Hrvatsko narodno kazalište „Ivana pl. Zajca“ Rijeka), „Urnebesna tragedija“ (Dušan Kovačević / Veljko Mićunović, CNP Podgorica), „Kazimir i Karolina“ (Eden fon Horvat / Snežana Trišić, Atelje 212), „Svrati, reče čovek ili San o zavičaju“ (Ivan Velisavljević / Ivan Vuković / NP Užice) i na kraju „Radni naslov Antigona““(Jazmin Sekueira i Lusijano Delprato / Renata Karola Gatika, Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb).

Istakavši da je ovogodišnji slogan odabran hrabro, Bojan Munjin, koji je zajedno sa Zoranom Stamatovićem, direktorom NP Užice, selektovao predstave, objasnio je da festival na to „ima simbolično pravo slaveći dvadesetu godišnjicu pozorišnog festivala u malom i skromnom gradu Užicu, koji je pre 74 godine, usred porobljene Evrope, jedini imao petlju da proglasi republiku“.

– Bojimo se da se pred našim očima rađa novi monstrum; fašizam sa armijama onih koji zastupaju poredak „ekonomije koja ubija“, svetske političke bezumnosti i moralne bezosećajnosti, čemu mnogi još nemaju hrabrosti pogledati u oči, ali svemu tome moramo, kao i u Madridu 1936. ili u Užicu 1941, reći glasno – neće proći! – piše u Munjinovom selektorskom obrazloženju.

Ovogodišnji festival, kako navodi selektor, posvećen je „borbi protiv današnjih demona u vremenu kakvo ono jeste: predstavama koje s tim vremenom polemišu, koje mu se rugaju, koje kritički napadaju sisteme i ideologije i koje ne ostavljaju na miru ni one leve, ni one desne“.

– Naš festival nije politička tribina, ali nije ni beg od stvarnosti; on jeste slavljenje umetnosti, ali je zamišljen i kao rukavica bačena u lice našoj savesti. Mi mislimo da samo takvo pozorišno okupljanje može biti zalog svakog ljudskog dostojanstva – poručio je selektor Bojan Munjin.

Na kraju festivala, stručni žiri će odlučiti o nagradama koje nose naziv „Ardalion“ i to za najbolju predstavu, režiju, scenografiju, kostimografiju, žensku, mušku i epizodnu ulogu, mladog glumca.

Borimo se

Munjin navodi da veruje da izabrane predstave „odražavaju duh relevantne umetničke refleksije, ozbiljne intelektualne zapitanosti i crnohumorne gorčine, u meri prostora u kojem živimo“, da se bave temama Balkana i globalnog sveta, ali nude i „moralni izbor koji uključuje rizik i žrtvu, i nadu: probudimo se, budimo hrabri i borimo se“.

Ulaznice

Iako je selekcija objavljena juče, već od početka septembra vlada veliko interesovanje za kupovinu ulaznica. Uprava pozorišta je omogućila građanima da tokom promotivnog perioda, od 8. do 14. septembra, kupe komplet ulaznica za iznos od 3.000 do 4.000 dinara, potom do kraja septembra u pretprodaji za 4.500 do 5.500, a nakon toga – u redovnoj prodaji od 5.500 do 6.5000 dinara, što se može platiti u više rata. Cena pojedinačne ulaznice je 1.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari