„Obucite Cvijetu“ po simboličnoj ceni: Milorad Mića Stajčić o učešću na 90. jubilarnoj Prolećnoj izložbi ULUS-a 1Foto: Milorad Mića Stajčić

Ona može da bude desničarka ili levičarka, da nosi parole ili bude influeserka, a možda može i da ostane naga, zbunjena oprečnim autfitom koji joj stoji na raspolaganju. Reč je o radu „Obucite Cvijetu“, umetnika Milorada Miće Stajčića predstavljenog na jubilarnoj 90. Prolećnoj izložbi u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“.

„Obucite Cvijetu“, Miće Stajčića poziva publiku na zabavu, interakciju, kao i na promišljanje o problemima sa kojima se suočava prostor u kome je ovaj rad predstavljen.

I, to nije prvi put da se ovaj autor kroz elemenate pop kulture na duhovit ili crnohumoran način suočava sa složenim problemima društva i skreće pažnju na njegove anomalije.

– U svojim radovima često se inspirišem elementima iz pop kulture sa kojima sam se sretao u detinjstvu i stavljam ih u neki aktuelni društveni kontekst. Pored mnoštva stripova koje sam redovno kupovao, svakog petka sam dobijao novi primerak Politikinog Zabavnika. Jedna od rubrika koje su mi ostale urezane u pamćenju je „Cicin kutak“ (autorka Vladana Likar-Smiljanić) koji je bio zanimljiv zbog svoje interaktivnosti, jer je otvarao deci mogućnost da sama iseku dvodimenzionalne karaktere i obuku ih priloženom odećom – objašnjava Mića Stajčić za Danas šta ga je inspirisalo.

Prema njegovim rečima alternativna rubrika „Cicinog kutka“ podstaknuta je i stanjem u kome se nalazi prostor Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“.

– Za učestvovanje u ovogodišnjoj ULUS-ovoj Prolećnoj izložbi odlučio sam da iskoristim karakter Cvijete Zuzorić po kojoj paviljon nosi ime. Na osnovu par slika sa njenim portretom koje sam pronašao na internetu formirao sam alternativnu verziju ove rubrike. Rad je inspirisan različitim socijalnim tendencijama i grupacijama koje se prepliću i smenjuju kroz gotovo sve segmente našeg društva, uključujući i samo umetničko udruženje – konstatuje Mića Stajčić.

Prema njegovim rečima rad „Obucite Cvijetu“ je prodajnog karaktera.

– Svojim nazivom rad je povezan i sa aktuelnim problemima sa kojima se paviljon susreće odnosno nedostatkom sredstava za renoviranje zgrade koja je u lošem stanju. Stoga je na izložbi moguće kupiti neku od 50 potpisanih digitalnih grafika „Obucite Cvijetu“ po simboličnoj ceni, a sva sredstva su namenjena obnovi pavilljona. Prolećna izložba je otvorena do 19. juna i na njoj možete videti još mnoštvo svežih i zanimljivih likovnih dela raznih umetnika – poručuje Mića Stajčić u kratkom razovoru za Danas.

O umetniku danas i ovde

Jubilarno 90. izdanje Prolećne izložbe za fokus ima mogućnost/nemogućnost komunikacije umetničkih sadržaja. Namera je da se odsustvom unutrašnje kustoske koncepcije omogući da tema i akcenat bude na samim radovima (temama koje pokreću, metodologijama građenja značenja, uslovima u kojima nastaju…) kao i na kontekstu manifestacije – istorijatu i današnjem stanju paviljona, ULUS-a, naporima da se u oblasti kulture i umetnosti organizuje i opstane u savremenom društvu i na kraju krajeva o UMETNIKU danas i ovde.
Publika će imati prilike da vidi 86 odabranih radova koji su nastali protekle tri godine i nisu izlagani u prostorima ULUS-a, a u selekciji Komisije koju ove godine čine Marija Radoš (kustoskinja, Nezavisna umetnička asocijacija Remont), Jelena Spaić (kustoskinja, Fakultet likovnih umetnosti Beograd) i Milica Ružičić (umetnica, članica Upravnog odbora ULUS-a).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari