"Očekuje nas još bogatiji umetnički program": Studentski kulturni centar preseljen u svoju novu zgradu u Kampusu u Novom Sadu 1Foto: Lea Bodor/SKCNS

Ustanova studentski kulturni centar Novi Sad, po prvi put od svog osnivanja, daleke 1993. godine, dobila je sopstveni objekat površine od gotovo 3.500 kvadratnih metara, koji je svečano otvoren sinoć u Novom Sadu i koji je u potpunosti opremljen za realizaciju kulturnih i umetničkih programa.

SKC Novi Sad ubuduće će svoje programe, pored SKCNS Fabrike u Kreativnom distriktu, organizovati i u novoj zgradi koja se nalazi u Kampusu Univerziteta u Novom Sadu, u Ulici Vladimira Perića Valtera 5, na mestu nekadašnje Male menze.

– Tokom proteklih godina, u našem, a zapravo iznajmljenom i do sada jedinom programskom prostoru, SKCNS Fabrici, uspešno smo na godišnjem nivou organizovali preko 300 programa kulturno-umetničkog sadržaja. Za obnovljenu Fabriku dugujemo zahvalnost Gradu Novom Sadu, dok je za izgradnju naše nove zgrade, a zapravo prve jer staru nismo imali, zaslužna Pokrajinska vlada – izjavio je na sinoćnjem otvaranju direktor SKCNS Obrad Škrbić.

Pokrajinska vlada je u potpunosti finansirala izgradnju objekta, preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine. Novi objekat zvanično je otvorio predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović.

– Zahvaljujući zajedničkim naporima izgradili smo ovaj objekat u Kampusu, u sedištu Univerziteta u Novom Sadu, i stvorili uslove za realizaciju kulturnih događaja u budućnosti. Uradili smo važan posao za kulturne delatnike i poslenike i veliki broj poštovalaca kulturnih sadržaja, ali i za one kojima je Novi Sad na srcu – rekao je Mirović.

Otvaranju objekta prisustvovali su i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, članovi Pokrajinske vlade, predstavnici Grada Novog Sada i drugi.

Svečano otvaranje je prvi u nizu događaja koji čine manifestaciju SKCNS P(r)oleće, kojom SKCNS obeležava početak rada u novoj zgradi.

"Očekuje nas još bogatiji umetnički program": Studentski kulturni centar preseljen u svoju novu zgradu u Kampusu u Novom Sadu 2
Na svečanom otvaranju nastupao je gudački kvartet Tajj, foto: Lea Bodor/SKCNS

Večeras u 19 časova održaće se promocija muzičkog izdanja NORK: „Novosadska rok kultura/Novi talas 1981-1982“ koje je Studentski kulturni centar objavio u martu 2024. godine. Na njemu se nalaze do sada neobjavljeni snimci bendova Luna, Kontraritam, Obojeni program, Boye, Čista proza, Grad i Foto-model.

U četvrtak će se, u 19 časova, održati promocija knjige Milorada Milinkovića „Život počinje u šezdeset i drugoj“, a u petak, u 19 časova biće otvorena izložba studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu, „Budi voda“.

Manifestacija se završava u subotu, koncertom Konstrakte i Zemlje gruva, koji će početi u 20 časova. Ulaz na koncert je besplatan međutim za ovaj koncert sva mesta su rezervisana.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari