"Očevi i oci" i "Kišni dan u Gurliču" najbolji na Sterijinom pozorju: Nagrade 69. pozorišnog festivala posvećenog domaćem dramskom tekstu 1foto Marija Mlađen/ATAImages

Žiri Šezdeset devetog Sterijinog pozorja: Dejan Sredojević, predsednik, Marta Beneš, Irena Popović Dragović, Dušan Ljuština i Janko Ljumović, od sedam predstava u takmičarskoj selekciji kao najbolju odabrao je „Očeve i oce“ prema istoimenom Selenićevom romanu, u režiji Veljka Mićunovića i izvedbi Narodnog pozorišta Beograd.

Odluka je doneta većinom glasova.

Mićunoviću je pripala i nagrada za najbolju režiju, jednoglasno.

"Očevi i oci" i "Kišni dan u Gurliču" najbolji na Sterijinom pozorju: Nagrade 69. pozorišnog festivala posvećenog domaćem dramskom tekstu 2
foto Nada Žgank

Sterijina nagrada za tekst savremene drame pripala je Milanu Ramšak Markoviću za „Kišni dan u Gurliču“, u režiji Sebastijana Horvata, Prešernovo gledališče Kranj i Mestno gledališče Ptuj (Slovenija).

Odluka je doneta većinom glasova.

Za istu predstavu dodeljena je i nagrada za najbolju ulogu Borutu Veselku za uloge Jokela, Urednika i Starijeg policajca, te Darji Rajhman za uloge Maruše i Marte, dok je Vanja Ejdus isto priznanje dobila za ulogu Elizabete Medaković u predstavi „Očevi i oci“, kao i Aleksandar Vučković za ulogu Mihajla Medakovića.

Sterijina nagrada za scenografsko ostvarenje pripala je Igoru Vasiljevu sa „Kišni dan u Gurliču“, kao i za kostimografsko ostvarenje – Belindi Radulović.

Sterijina nagrada za originalnu scensku muziku pripala je Neveni Glušici za „Očeve i oce“.

"Očevi i oci" i "Kišni dan u Gurliču" najbolji na Sterijinom pozorju: Nagrade 69. pozorišnog festivala posvećenog domaćem dramskom tekstu 3
foto Srđan Doroški

Nagradu za scenski pokret dobio je Kristijan Gerđe u predstavi „Bilo jednom u Novom Sadu“ po tekstu i u režiji Andraša Urbana Novosadskog pozorišta / Újvidéki Színháza.

Sterijina nagrada za dramatizaciju otišla je u ruke Kate Đermati, opet za „Očeve i oce“, kao i Ljiljani Mrkić Popović za scenski govor u ovoj predstavi.

Sterijina nagrada iz Fonda „Dara Darinka Čalenić“ za najbolju mladu glumicu pripala je Sandri Gribovskoj Ilievskoj za uloge Male sestre, Alise, Snežane i Marike u predstavi „Brod za lutke“ Milene Marković, režija Kokan Mladenović, Narodno pozorište Bitolj (Severna Makedonija); a za najboljeg mladog glumca Benceu Salai za „Bilo jednom u Novom Sadu“.

Autorskom i izvođačkom timu ove predstave pripala je i Specijalna Sterijina nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari