Od favorita do diskvalifikacije: Ko je Jost Klajn, holandski umetnik koga su organizatori Evrovizije poslali kući 1EPA-EFE/JESSICA GOW

Holandski umetnik Jost Klajn, koji je viđen kao jedan od favorita Evrovizije 2024 diskvalifikovan je sa ovog muzičkog takmičenja nakon incidenta iza scene.

Jost Klajn poslat je kući nakon što se jedna članica produkcijske ekipe švedskoj policiji požalila na verbalne pretnje kojima je, navodno, bila izložena od muzičara.

U saopštenju organizatori takmičenja kažu da „ne bi bilo prikladno da Jost Klajn nastavi sa takmičenjem“ dok traje pravni proces.

Ovaj bivši jutjuber, a sadašnji reper bio je među favoritima za pobedu sa svojom pesmom „Europapa“, a spekulacije o tome da li će uopšte nastaviti takmičenje pojavilie su se nakon večeri kada je nastupila predstavnica Izraela.

Jostin Klajn  navodno je  pokazao neslaganje  što je nastupio odmah pored izraelske kandidatkinje Eden Golan.

On se nije pojavio da održi generalnu probu, a organizatori su tada rekli samo da je „došlo do incidenta“.

Pažnju lokalne i međunarodne javnosti Jost Klajn je   privukao odmah nakon što je bio imenovan za novog holandskog evrovizijskog predstavnika, svojim imidžom, nastupom i  pesmom, koju je inače, od početka, do kraja otpevao na holandskom jeziku.

Pesma “Europapa” je posveta Jostovom pokojnom ocu koji mu je rekao da nema granica za ono što može da postigne.

„Europapa govori o siročetu koje putuje Evropom (i izvan nje) kako bi pronašlo sebe i ispričalo svoju priču. Isprva ga ljudi ne prepoznaju, ali ono nastavlja da grabi svaku priliku kako bi bilo viđeno. Pesma je posveta mom ocu. Odgajajući me, preneo mi je širok pogled na svet“, izjavio je Klajn kome je  Evrovizija bila san.

„Učešće na Pesmi Evrovizije je ostvarenje sna. Gledao sam je zajedno sa roditeljima, prikovan za ekran, iz godine u godinu. Čast mi je što ću predstavljati Holandiju, a ja sam posvećen tome da dam sve od sebe za najbolji mogući ishod“, rekao je Jost, piše City Magazine.

Njegove pesme i nastupi često uključuju uticaje elektronske muzike, kao što su drum and bass, hardstile i gabber.

Objavio je osam studijskih albuma, od kojih su dva dospela u prvih deset na Holandskoj top 100.

Okupio je četiri mesta na holandskim top 40, a najpoznatiji je po „Scandinavian Boi“, „Vachtmuziek“, „Europapa“ i „Frizenjung“.

Jost Klajn rođen je 10. novembra 1997. u Leuvardenu u Friziji i odrastao je u obližnjem selu Bricum.

Godine 2008. pokrenuo je Jutjub kanal pod imenom ’UnicornJoost piše Vikipedia.

Pohađao je gimnaziju Stedelijk u Leuvardenu, ali nije završio nastavni plan i program u ovoj srednjoj školi.

Sa dvanaest godina izgubio je oca od raka a godinu dana kasnije, njegova majka je umrla od srčanog zastoja.

Nakon smrti roditelja, o Klajnu su se brinuli stariji brat i sestra.

Klajn je napisao i malu knjigu pesama pod nazivom Albino, koja je objavljena 2018, a prema vladstitim rečima učinio je to zbog svog oca.

Prema Vikipediji,  Jost Klajn je da bi promovisao svoj studijski album istog naslova organizovao koncertnu turneju ‘Ne ide baš dobro’ 2019. godine

Dok je bio aktivan kao Jutjuber, Klajn je objavljivao video zapise u rasponu od skečeva do mini dokumentarnih filmova.

Godine 2016. objavio je svoju debitantsku produženu predstavu Dakloos (prevod  ’Beskućnici’), nakon čega je počeo da se fokusira na muzičku karijeru.

„Bitches“ je bio njegov prvi muzički spot koji je dostigao milion pregleda na Jutjubu.

Nakratko je potpisao ugovor sa TopNotch-om 2017. i 2018. godine, ali je na kraju odlučio da osnuje sopstvenu izdavačku kuću Albino.  Records.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari