Od Goje do Oskara: Nagrađivani filmovi na 14. Španskom metru 1

Čileanski kandidat za Oskara, politički triler „Pauk“ Andresa Vuda, o grupi mladih desničara, učesnika u rušenju Aljendeove vlade, koji decenijama kasnije ponovo pokušavaju da ožive svoje nacionalističke ideje, premijerno će biti prikazan u sredu, 25. maja, a u tematskom okviru „Ženski ugao. Prkosni pogled“, u nedelju, 29. maja, drama „Prkosni bljesak“, ovenčana nagradama u San Sebastijanu, Lisabonu, Malagi

Srpskom premijerom komedije „Sentimentalno“ reditelja Seska Gaja, pred prepunim gledalištem Dvorane Kulturnog centra Beograda sinoć je započeo glavni program 14. festivala filma na španskom jeziku, Španski metar.

Institut Servantes u Beogradu, u saradnji sa ambasadama Španije, Meksika, Argentine i Čilea, odabrao je najbolja ostvarenja novije produkcije koja, premijerno stižu pred srpsku publiku.

Selekcija Savremeni film donosi i hvaljeni čileanski politički triler „Pauk“ reditelj Andres Vud, koji se hrabro upustio u prikaz grupe mladih desničara, učesnika u rušenju Aljendeove vlade, a koji decenijama kasnije ponovo pokušavaju da ožive svoje nacionalističke ideje.

Ovaj uzbudljiv triler bio je nominovan za nagradu Goja u kategoriji najboljih iberoameričkih filmova, i čileanski kandidat za Oskara, a premijera je zakazana sutra, 25. maja u 20 časova.

Tu su i argentinske „Dobre namere“, porodična drama prikazana na prestižnim festivalima u Torontu i San Sebastijanu, koja je bila nominovana za čak osam priznanja Premio Sur, poznatog kao argentinski Oskar, a pred publikom će biti u nedelju, 29. maja u 20 časova.

Ove godine naše filmofile očekuje i novi program, Novi iberoamerički film (izbor ostvarenja napravljen je u saradnji sa poznatim Festivalom ibeoameričkog filma u Uelvi).

Večeras u 18 časova videćemo dominikanski film „Mirjam laže“, a u 20 časova argentinsku socijalnu dramu „Stalni posao“, ostvarenja koja su ponela glavne nagrade ovog festivala.

Tu je i peruanski kandidat za nagrade Oskar i Goja, crno-beli film „Pesma bez imena“ redteljke Meline Leon, koji je svetsku premijeru imao u Kanu.

Još jedan tematski program biće prikazan u DKC-u, u okviru 14. Španskog metra.

Reč je o odabiru filmova pod nazivom „Ženski ugao. Prkosni pogled“, koji donosi pregled najzanimljivijih ostvarenja španskih filmskih autorki, a u nedelju, 29. maja u 18 časova, zakazana je premijera drame „Prkosni bljesak“, ovenčane nagradama u Malagi, San Sebastijanu i Lisabonu.

U okviru ovog programa biće predstavljena i dva izuzetna dokumentarca, „Diši“ (26. maj, 18h), koji zalazi iza rešetaka katalonskog kazneno-popravnog doma i prati živote njihovih zatvorenica, i „Kosmička pesma (27. maj, 18h), priča o živopisnom svetu flamenka Niña de Elcha.

Foto promo 14. Festival Španski metar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari