„Od kartona cela vasiona“ 1

Zrenjaninski lutkar Jovan Caran, prvak lutkarskog ansambla u penziji i reditelj brojnih dečjih komada, nastavio je da radi sa mališanima u radionicama pod nazivom „Od kartona cela vasiona“, koje su organizovane tokom proteklih šest meseci u Gradskoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“.

Decu je tokom tih susreta naučio veštinama pravljenja raznih oblika od kartona i papira, a svemu su prisustvovali i zrenjaninski roditelji koji su pratili ove kvalitetne edukativne radionice.

Danas se organizuje završna svečanost, na kojoj će mali polaznici predstaviti svoje radove na Dečjem odeljenju GNB. Biće predstavljene unikatne knjige-iskakalice koje su kreirala deca i roditelji tokom jedanaest radionica drugog ciklusa. Biblioteka će tom prilikom dobiti na poklon od autora radionica knjigu velikog formata, bibliofilsko izdanje, sa pesmama – iskakalicama iz „Riznice“ Jovana Jovanovića Zmaja.

 – Roditelji i deca na ovim radionicama koje su se održavale svake subote u biblioteci, stvorili su svoje prve knjige sa pesmama Čika Jove Zmaja, a naučili su i neke tajne knjigovezačkog zanata. No, najvažnije je da su se tokom subotnjih susreta dobro zabavili, mnogo naučili i lepo družili, i deca i odrasli, poručuje Jovan Caran. U Gradskoj biblioteci prezadovoljni su kvalitetom i posećenošću radionica, kažu da su se tokom dva ciklusa predavanja ovde okupljale brojne generacije.

– Potvrda da je radionica „Od kartona cela vasiona“ izazvala veliko interesovanje, pokazuje i poziv da autor Jovan Caran i bibliotekari Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ gostuju na 60. „Zmajevim dečjim igrama“ u Novom Sadu, navodi Jelena Đorđević Perc iz GNB.

Druženje najmlađih Zrenjaninaca i Jovana Carana u biblioteci počelo je u februaru ove godine, na prvom ciklusu radionica, tokom kojeg su deca uz asistenciju svojih roditelja, baka, deka, savladala osnove stvaranja trodimenzionalnih slika. Prijatelj prvog ciklusa bila je knjižara „Birooprema“. Zbog velikog interesovanja najmlađih, drugi ciklus radionica organizovan je u saradnji sa Kompanijom Gomex koja je prepoznala potrebe mališana da uz kvalitetan program provode vreme u biblioteci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari