Od „Meša“, „Kabarea“, do „Amarkorda“ 1Foto: Beta/Milan Obradović

Uzbudljivu ponudu Jugoslovenske kinoteke od 17. juna upotpunjava i program „Moj izbor“, u kojoj ovog meseca svoje omiljene filmove predstavlja Nikola Đuričko.

Jedan od naših najznačajnijih glumaca (dobitnik nagrade „Beogradski pobednik“ na ovogodišnjem Festu za glavnu ulogu u filmu „Živ čovek“), koji poslednje dve godine uspešno gradi karijeru i u Los Anđelesu, odabrao je deset kultnih ostvarenja zbog kojih je postao zaljubljenik u „pokretne slike“.

Njegov izbor nezaboravnih naslova počinje mjuziklom  „Pevajmo na kiši“ Stenlija Donena, svetskim hitom iz 1952, a ovu atraktivnu listu nastavljaju klasici „Meš“ (1970) Roberta Altmana, „Kosa“ (1979) Miloša Formana, „Sav taj džez“ (1979) i „Kabare“ (1972) Boba Fosa, „Braća Bluz“ (1980) Džona Landisa. U svoj izbor omiljenih filmova Đuričko je izdvojio i „Brazil“ (1985) Terija Gilijama, „Urgu“ (1991) Nikite Mihalkova, kao i legendarno ostvarenje „Amarkord“ (1973) četvorostrukog oskarovca Federika Felinija.

Program traje do 21. juna, a projekcije u Kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici zakazane su u dva termina, u 18 i 20.30 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari