Treći Festival nesvrstanog stripa „Novo doba“ biće održan od 5. do 10. juna na više lokacija u Beogradu i Pančevu. Program festivala donosi promene po kvantitetu i kompleksnosti, ali ne i kvalitetu, naglašavaju organizatori.

 Lokacije na kojima će publika moći da stekne prošireni uvid u nezavisnu scenu su: Centar za kulturnu dekontaminaciju, Kulturni centar Rex, Kulturni centar Grad i Inex Film u Beogradu, te Galerija savremene umetnosti, Galerija Elektrika i Dom omladine u Pančevu. Program obuhvata svakodnevne izložbe, koncerte, video projekcije i radionice i na taj način prezentuje spektar nesvrstanih autora, medija, stilova, tehnika, podžanrova, veština, lepih veština, kontrakultura, kultura i nekultura.

Izložbena prezentacija stripa, kako je najavljeno, biće u rasponu od poštenog klasičnog pristupa preko autorskih, alternativnih i andergraund bezobrazluka, sve do eksperimentalnog stripa kroz uobičajene i nekonvencionalne, pa čak i pompezne vidove prezentacije. Događaje će pratiti i pokretna tezga s inače nedostupnom međunarodnom produkcijom raritetnih stripova, plakata, muzičkih izdanja, do-it-yourself konfekcije i sličnih artikala gde će posetioci moći da apdejtuju svoje andergraund trofeje. Sadržaj festivala čini i bogat muzički , video i filmski program program, kao i prezentacija antologijskih izdanja i održavanje javnih tribina. Iz bogate ponude festivala izdvaja se čuvena izdavačka kuća Fremok iz Belgije; jednog od najznačajnih autora iz francuskog kolektiva Le Dernier Cri – Lea Quievreux; izumitelja haiku stripa Mira Župu, člana kolektiva Komikaze iz Hrvatske; sultani domaćeg nojza – Klopka za pionira; eksperimentalni improvizirani grčko-američki duo Ilan Manouach i Matt Carlson; Spomenar devedesetih; Jedna žena jedan vek – poslednji film Želimilira Žilnika; video performans Nevena Korde, jednog od najznačajnijih video umetnika i teoretičara u Sloveniji; srpski novi romantizam pod lupom Medijske arheologije.

Ovako bogat i kvalitetan program bez ijedne mrlje može biti samo besplatan, kao i voda, sunce, vazduh i kosmos, kažu organizatori ovog festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari