Od večeras 41. Borini pozorišni dani 1Foto: Željko Jovanović/Narodno pozorište

Predstavom Narodnog pozorišta iz Beograda „Nečista krv“ u dramatizaciji Maje Todorović i u režiji već prekaljenog tumača dela Borisava Stankovića, reditelja Milana Neškovića, na rekonstruisanoj sceni vranjskog teatra počinje festival 41. Borini pozorišni dani.

Pod sloganom „Od Sofke do Nejre“ selektor festivala, teatrolog Slobodan Savić pred vranjsku publiku dovodi sedam predstava. Četiri predstave su novo čitanje klasika svetske književnosti – Stankovića, Nušića, Tolstoja, Čehova.

Preostale tri su nastale po tekstovima mlađih autora: Tene Štivičić, Zlatka Pakovića po romanu Enesa Halilovića i Aleksandra Jugovića.

U subotu nastupa ansambl JDP sa „Pučinom“ Branislava Nušića u režiji Egona Savina.

Nedelja je dan za predstavu „Ana Karenjina“ Novosadskog pozorišta (Ujvideki Szinhaz) Dejana Projkovskog.

Pravi izazov za vranjansku publiku biće četvoročasovna predstava „Ivanovo samoubistvo“, u režiji i adaptaciji Čehovljeve drame koju potpisuje David Alić, a prvi put gostuje na ovdašnjoj sceni Gradsko pozorište „Semberija“ iz Bjeljine.

„64“ je naslov predstave po tekstu Tene Štivčić, kćerke ovih dana preminulog legendarnog scenariste SFRJ Ive Štivčića. Režiji potpisuje Alisa Stojanović a izvodi ansambl Ateljea 212.

Izazovna će biti i predstava „Ako dugo gledaš u ponor“ koju je po tekstu romana Enesa Halilovića, dramaturški i rediteljski potpisuje Zlatko Paković a izvode glumci Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara.

Narodno pozorište Priština, srpska drama sa sedištem u Gračanici, na festival stiže predstavom Aleksandra Jugovića „Placebo“ u režiji Isidore Goncić, koja će biti izvedena u čast nagrađenih na zatvaranju festivala 28. oktobra.

Pozorišna publika u Vranju, koja se uželela susreta sa vrhunskim predstavama, za samo dva sata razgrabila je komplete ulaznica za sve predstave (cena 4.000) dinara. Tu i tamo mogu se pronaći ulaznice za samo još dve pojedinačne predstave (cena 800 dinara).

– Aktuelna epidemiološka situacija primorala nas je da smanjimo broj mesta u sali sa 252 na maksimalnih 180. Kako sada stvari stoje festival bi mogao da traje najmanje dve nedelje i da sve predstave budu izvedene i po nekoliko puta. Ovako, pokušaćemo da u skladu sa merama protiv kovida izađemo u susret svima koji pokušavaju da dođu do ulaznica – objašnjava za Danas upravnik vranjskog pozorišta Nenad Jović.

Žiri u sastavu: reditelj Vladimir Lazić, glumica Milena Pavlović Čučilović i teatrolog Zoran Maksimović dodeliće pet nagrada: za najbolju predstavu, za dramaturgiju, dramatizaciju ili adaptaciju, za najbolju mušku i žensku ulogu, dok će glasovima publike najboljoj predstavi pripasti po prvi put ustanovljena nagrada sa imenom utemeljivača pozorišnog života u Vranju Radoslava Radivojevića koji je preminuo 2009. godine.

Nagrade se sastoje od statue sa likom Borisava Stankovića i novčanog dela. Posle svake predstave biće organizovani razgovori u pozorišnom klubu koje će voditi dramaturg Goran Ibrajter.

Ranije je saopšteno da je ukupan budžet festivala oko pet miliona dinara, a sredstva su obezbedili Grad Vranje, Ministarstvo kulture i informisanja kao i Kompanije Alfa plam, BAT, javna i privatna preduzeća iz Vranja.

I Danas među medijskim pokroviteljima

U zvaničnom katalogu ovogodišnjih 41. Borinih pozorišnih dana među medijskim pokroviteljima nalazi se i dnevni list Danas, koji godinama prati sva pozorišna događanja u Vranju.

Izložba o 125 godina pozorišnog života

U galeriji Pozorišta Bora Stanković večeras u 18.30 biće otvorena retrospektivna izložba fotografija i pozorišnih plakata kao svojevrsni vremeplov kroz 125 godina pozorišnih događanja u Vranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari