izložba "One heart lost. Retry?"Izvor: ASK

Sigurno vam se desilo da igrajuci video igricu izgubite jedan „zivot“ i da imate mogućnost da ga vratite. A da li je vraćanje izgubljenog života moguće u realnosti? Na to pitanje odgovara izložba „One heart lost. Retry?“ koja povezuje umetnike sa ruskog govornog područja, a koja će biti otvorena 25. septembra u 18h, u prostoru Miljenko Dereta.

„Izložba koristi metaforu video igre u kojoj igrači imaju tri života, pri čemu je jedan život već izgubljen, a igra ih podstiče da pokušaju ponovo.
Svi smo izgubili nekakav život u domovini, a ovde imamo priliku da ponovo počnemo.
Na izložbi će biti prikazana dela 35 autora sa rusko-govornog područja i Srbije. Svaki od njih na svoj način doživljava promene i izražava te emocije u svojim radovima.
Za nas je veoma važna podrška Askademije i Srbije uopšte“, rekla je kustoskinja izložbe Olga Serova

Vizuelni elementi izložbe imitiraju interfejs video igre, i na taj način stvaraju zanimljivo i poznato okruženje za posetioce. Trideset pet interaktivnih umetničkih instalacija vodiće posetioce kroz narativ, naglašavajući kontrast između jednostavnosti digitalnog sveta i složene realnosti ljudskih sukoba.

Izložba „One heart lost. Retry?“ koja će trajati do 27. septembra nas podseća da, iako život donosi gubitke i bolne izazove, uvek postoji prilika da pokušamo ponovo i postanemo važni članovi nekog novog okruženja. Nisu samo ljudi sa rusko-govornog područja u Srbiji dobili novi početak, već je i naše društvo obogaćeno njihovim dolaskom. Zajednica i međusobna podrška nas podstiču i ohrabruju, bez obzira na okolnosti, pokazujući da zajedno možemo prevazići svaki izazov. To je bila i ideja Askademije.

Askademija je inicijativa ASK-a namenjena kreiranju platforme za povezivanje i razumevanje između ruske i srpske zajednice.

“Naša misija je da stvorimo prostor u kojem pojedinci iz oba kulturna miljea mogu da se okupe, upoznaju, uče jedni od drugih i slobodno dele svoja mišljenja i iskustva. Kroz različite događaje, radionice, diskusije i partnerstva, težimo da premostimo kulturne razlike, promovišemo dijalog i osnažimo obe zajednice da napreduju u prostoru koji delimo”, ističe Marija Takić, projektna koordinatorka u Asocijaciji za afirmaciju kulture (ASK).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari