Borivoj_Dovnikovic_Bordo_2017foto wikipedia Mozel Wfoto wikipedia Mozel W

Proslavljeni hrvatski animator, strip-crtač, ilustrator, grafički dizajner, karikaturista i publicista Borivoj Dovniković Bordo, jedan od osnivača Svetskog festivala animiranog filma – Animafesta u Zagrebu i uvaženi član Društva hrvatskih filmskih reditelja (DHFR), sahranjen je juče na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Dovniković je preminuo je 8. februara u 92. godini.

Rođen je 1930. u Osijeku.

Animacijom je počeo da se bavi u okvirima klasičnog stila, ali je kao samostalan autor već 1960-ih postao jedno od najvažnijih imena Zagrebačke škole crtanog filma, a time i svetske animacije.

Bio je “istraživač slobode kretanja u animiranom prostoru, majstor bele, veoma moćne i prilagodljive pozadine, duboko zainteresovan za sudbinu malog čoveka u savremenom svetu”.

Zbog crtačkog znanja i osećanja za ritam, Bordo je spadao i među one moderniste u čijim delima uglavnom mogu uživati svi ljubitelji animacije, a u prepoznatljiv autorski rukopis uspeo je da integriše poetiku gega, povremeno i klasičnu identifikaciju s likovima, ne gubeći pritom ništa od razigrane forme i stvaralačke slobode.

“Bordo oduševljava generacije stvaralaca i gledalaca radovima kao što su, na primer, Znatiželja, Krek, Ljubitelji cvijeća, Putnik drugog razreda  Uzbudljiva ljubavna priča i brojni drugi. Jedan od začetnika Profesora Baltazara, zapaženi publicist, organizator i pokretač zbivanja u animaciji, Borivoj Dovniković Bordo zaslužuje nagrade i u tim područjima svog delovanja, no i bez svega toga i dalje bi bio jednako važan umetnik modernizma, priznat na svim kontinentima na kojima ljudi vole animirani film“, navelo je Veće Animafesta u obrazloženju nagrade za životno delo 27. festivala, koju je Dovniković dobio 2017. godine.

Zauvek ćemo biti zahvalni na bezrezervnoj podršci, radosti s kojom je pratio Festival i svemu što nas je naučio, poručili su organizatori Animafesta.

Dovniković je i dobitnik Nagrade za životno delo Međunarodne asocijacije animiranog filma – ASIFA, koja mu je dodeljena 2011. godine za autorski opus i izuzetan doprinos pokretanju i razvitku umetničkog crtanog filma u Hrvatskoj, kao i promociji umetnosti animiranog filma u svetu.

Borivoj Dovniković Bordo 2018. dobio je i nagradu Centra za medije „Ranko Munitić“ „Trepetalo iz Trogira“.

Bordo, nažalost, nije mogao da doputuje u Beograd na uručenje, ali mu je nagrada stigla poštom.

Izjavio je tada povodom ovog priznanja da mu je ono posebno dragoceno jer nosi ime njegovog prerano preminulog prijatelja, sa kojim je učestvovao u razvoju Zagrebačke škole crtanog filma.

Bordo se bavio i političkom karikaturom – u Kerempuhu, Vjesniku, Ježu, Novostima, te izlagao u zemlji i inostranstvu.

Poznat je bio i po grafičkom dizajnu koji je postao zaštitni znak mnogih firmi – Podravke, Croatia osiguranja, a njegove su i čuvene reklame za „Eva“ sardine i spot „Svakog jutra jedno jaje“.

Njegov filmski plakat nagrađen je u Čikagu.

Bavio se i pisanjem za novine i portale, uglavnom o filmu i jeziku.

Njegova knjiga „Škola crtanog filma“ od sedemdesetih prevedena je na brojne jezike a na praškoj Filmskoj akademiji je i udžbenik za animatore.

Sa filmovima je gostovao svuda po svetu, a jedno od tih gostovanja bilo je u njujorškom MoMa.

Komemoracija ovom velikanu hrvatskog i jugoslovenskog filma biće upriličena sutra u 17 sati u Kinu Tuškanac u Zagrebu, saopštili su Animafest i DHFR. Komemoracija u Beogradu zakazana je za petak u Muzeju jugoslovenske kinoteke takođe u 17 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari