Holivudska zvezda i dobitnica Oskara, glumica Lorin Bekol, preminula je u utorak u 90. godini. Filmska diva koja je slavu stekla tokom zlatnog doba Holivuda, umrla je u svojoj kući u Njujorku od posledica moždanog udara.


„S dubokom tugom, a ipak s velikom zahvalnošću na njenom neverovatnom životu, potvrđujemo da je Lorin Bekol preminula“, objavio je pravni zastupnik porodice Bogart na Tviteru.

Rođena je kao Beti Džoan Perez 16. septembra 1924. u Njujorku u porodici jevrejskih imigranata iz Rumunije i Poljske. Nakon školovanja, počela je karijeru modela i ubrzo se zahvaljujući svojoj lepoti našla na stranama tada jednog od najpopularnijih američkih časopisa za žene Harper’s Bazara. Zapazila ju je supruga reditelja Hauarda Hoksa, koja je naterala svog muža da joj ponudi glavnu ulogu u filmu „Imati i nemati“. Njen partner u filmu bio je tada već slavni Hemfri Bogart. To je bio početak ne samo jedne sjajne glumačke karijere nego i jedne od najvećih holivudskih ljubavnih priča, budući da se sledeće godine udala za Bogarta, sa kojim je bila u braku sve do njegove smrti 1957. godine.

Ipak, njihov brak nije bio idiličan – Haurd Hoks je nakon Bogartove smrti izjavio da se glumac zaljubio u lik koji je igrala, te da je tu ulogu morala da igra do kraja njegovog života. Sredinom pedesetih glumica je imala kratku romansu sa Frenkom Sinatrom koja je pomutila, ali ne i uništila njen brak.

Iako je na holivudska vrata došla zbog svoje lepote, i u prvom trenutku ostala unutra zahvaljujući svom braku sa Bogartom, Bekol je godinama nakon što su njena mladost i brak prošli dokazivala da joj je tu i mesto.

Tokom karijere duže od pola veka, igrala je u više od 30 ostvarenje među kojima su klasici „Duboki san“, „Otok Largo“, „Ubistvo u Orijent ekspresu“… Jedna od najlepših žena Holivuda, pored uloga u trilerima, poznata je i po svojim ostvarenjima u komedijama, poput „Kako se udati za milionera“ sa Merlin Monro.

Tokom duge filmske karijere glumila je i u filmovima poput „Mizeri“, „Dogvil“, „Ogledalo ima dva lica“ i „Visoka moda“, a jedan od njenih poslednjih većih angažmana bio je 2004. godine kad je u Mijazakijevom animiranom filmu „Pokretni dvorac“ dala svoj glas Veštici od pustoši.

Za rad u pozorištu i na filmu Lorin Bekol više puta je nagrađivana, i bila je dobitnica Tonija, dva Zlatna globusa, a 2009. Američka filmska akademija dodelila joj je Oskara za posebne zasluge u filmskoj industriji. Američki filmski institut ju je 1999. godine imenovao jednom od 25 najvećih filmskih legendi u istoriji sedme umetnosti.

Lorin Bekol imala je dvoje dece s Bogartom i jedno s drugim mužem Džejsonom Robardsom, takođe oskarovcem, s kojim je bila u braku od 1961. do 1969. godine. Bila je nećaka bivšeg izraelskog predsednika Šimona Pereza.

Američka filmska akademija se od Bekol oprostila citatom: „Bila sam srećna u životu“ uz snimak iz 2009. godine kada je glumica primila počasnog Oskara.

Madonin spot kao redosled umiranja

Da je Lorin Bekol bila zadnja veza sa zlatnim dobom Holivuda pokazuje jedna zanimljivost. Ona je poslednja od 16 legendi čije se ime pominje u Madoninoj pesmi „Vogue“ iz 1990. godine koja je preminula. Čuveni crno-beli spot, koji je režirao Dejvid Finčer, bio je posveta starim dobrim vremenima i glamuru sedme umetnosti. Nekoliko meseci nakon što se pesma pojavila, umrla je Greta Garbo, a 24 godine kasnije i poslednji plamen zlatnog doba Holivuda – Lorin Bekol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari