Odlivak skulpture "Mislilac" Ogista Rodena prodat za 11, 14 milona dolara na aukciji u Parizu 1Foto: EPA-EFE/GEORGIOS KEFALAS

Odlivak skulpture „Mislilac“ Ogista Rodena, jedno od najpoznatijih umetničkih dela na svetu, prodat je u četvrtak za 10,7 miliona evra (11,14 miliona dolara) na aukciji u Parizu, piše Rojters prenosi CNN.

Aukcijska kuća Christie’s procenila je da će jedan od oko 40 autentičnih odlivaka, koštati između 9 i 14 miliona evra.

Rekord za Rodenovog „Mislioca“ postavljen je na aukciji Sotbija u Njujorku 2013. godine, kada je jedan prodat za 15,3 miliona dolara.

Kada ga je Roden osmislio 1880. u svojoj originalnoj veličini od približno 70 centimetara (28 inča), „Mislilac“ je nazvan „Pesnik“ i dizajniran je da bude krunski element „Vrata pakla“, još jednog velikog dela francuskog vajara.

Pronađena Rodinova statua od 100.000 dolara, ukradena je pre 24 godine.

Skulptura je u početku predstavljala Dantea, srednjovekovnog italijanskog pesnika i autora „Božanstvene komedije“, koji se naginje napred da posmatra krugove pakla, dok meditira o svom delu.

Dok je stajao na svom mestu na monumentalnoj „Kapijama pakla“, „Mislilac“ je 1888. godine bio pojedinačno izložen i tako postao samostalno delo.

Statua je prvi put uvećana 1904. godine, a monumentalne verzije statue veličine čoveka, poput one izložene u pariskom Rodenovom muzeju, pokazale su se još popularnijom, sa slikom čoveka izgubljenog u mislima, ali čije moćno telo sugeriše veliki kapacitet za akciju.

Primerak koji je ovog četvrtka prodao Christie’s bio je veličine originalnog modela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari