"Odmaraj u melodiji": Svet se oprašta od pionirke hophopa 1foto: Youtube screenshot

Jedna od pionirki američkog hiphopa Gengsta Bu preminula je u 43. godini, preneli su svetski mediji.

Lola Čantrel Mičel, kako je bilo pravo ime Gengste Bu (Gangsta Boo), umrla je juče, prvog dana 2023, a iako nije zvanično obelodanjen uzrok smrti, američki mediji spekulišu da je posredi predoziranje tabletama fentanila, zbog kojih su silni muzičari u SAD proteklih godina izgubili život.

Gengsta Bu, rođena u Tenesiju 1979. godine, proslavila se devedesetih kao deo hiphop benda Three 6 Mafia iz Memfisa. Album „Mystic Styelz“ s ovim bendom snimila je 1995. godine kada joj je bilo samo 15 godina. S gensta rep bendom snimila je još četiri albuma, a već 1998. godine objavila je i solo album „Enquiring Minds“.

– „Mnogo sam samopouzdanja stekla zahvaljujući bendu Three 6 Mafia. Shvatila sam konačno da nisam samo dobra riba, već da sam i talentovana“ – govorila je 2016. godine u razgovoru za magazin „Vajb“.

 

Tokom karijere sarađivala je s različitim velikim imenima hiphopa, od Eminema, do Guči Mejna. Gostovala je na albumu koleginice Foksi Braun 1999, a naredne na čuvenoj ploči sastava Autkast „Stankonia“.

Nastupala je na različitim festivalima, a kao jedan od vrhunaca karijere navodila je svirku na Koačeli 2015. godine uz Run the Jewels.

Polovinom prošlog meseca objavljen je singl „F*** the Club Up“, koji je bio njena saradnja s kolegama GloRilla i Latto, a tada je, kako podseća „Indipendent„, izjavila za magazin „Bilbord“ i ovo:

– „Moram da priznam, uz dužno poštovanje i skromnost, da sam ja ta koja je utrla put. Čujem svoj ritam kada slušam mnoge ženske i muške kolege repere. I dok sam ranije bežala od toga, vreme je da se kaže šta je „moje“. I divno je što još uvek mogu da budem relevantna iako nemam milionsku mašinu iza sebe. I da se, na kraju svega, pogledam u ogledalo i kažem sebi: „Vauuu, to si sve sama uradila!“

Nakon vesti o smrti američke hiphoperke, brojne kolege pohrlile su su da se oproste od Gengste Bu putem društvenih mreža, konstatujući da je otišla „legenda iz Memfisa“, dok je producent i bubnjar Rutsa Kvestlav napisao:

– „Odmaraj u melodiji…“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari