Održana evropska premijera filma "Megdan", Alekse Balaševića: Ni susret sa Stingom ne može da se poredi sa atmosferom u Sarajevu 1Ekipa filma Megdan, foto: Privatna arhiva

Dugim aplauzom sinoć je u Sarajevu pozdravljena ekipa filma „Megdan: Između vode i vatre“. Bioskop pod vedrim nebom bio je mali da primi sve koji su došli da pogledaju evropsku premijeru prvenca Alekse Balaševića na jubilarnom 30. Sarajevo film festivalu.

– Dali ste nam vetar u leđa. Ima neka magija u ovoj dedinoj kotlini. Đole nije rođen u Sarajevu, ali je oženio Bosanku i dobio je posle moje dve sestre i mene. Hvala vam puno. U Italiji sam upoznao Stinga, ali ne može da se poredi s atmosferom u Sarajevu – rekao je producent filma Aleksa Balašević.

– Hvala svima koji ste došli da pogledate ovaj divan film. Naravno, pre nekoliko godina baš na ovoj bini koncerte je držao Đorđe Balašević. Njegov sin nas je sada okupio – rekao je Enis Bešlagić.

Pre projekcije crvenim tepihom kod Narodnog pozorišta prošetali su reditelj filma Todor Čapkanov, Miljan Davidović, Viktor Savić, Vojin Ćetković, Enis Bešlagić, Aleksandar Gavranić, Alija Aljović, Nikola Drobnjak, Nina Seničar i pevačica Maya Berović. Naravno, najveća zvezda bila je mala Vera Balašević. Svoj filmski prvenac producent Balašević odlučio je da regionalnoj publici prikaže na datum rođenja svoje ćerke, simbolično u gradu koji je njegovom ocu Đorđu Blaševiću toliko značio.

Glavna linija priče filma „Megdan“ posvećena je snazi volje bivšeg sportiste velikih snova, koga okolina i društvo teraju da u vrtlogu stvarnosti pronađe ljubav i smisao. Nekadašnja vaterpolo zvezda Petar, sada čuvar u noćnom klubu, kreće u igru s visokim ulozima kako bi spasao svoj vaterpolo klub od propadanja. Dok roni sve dublje u balkansko podzemlje, Petar otkriva da je linija između pobede i poraza tanka.

Održana evropska premijera filma "Megdan", Alekse Balaševića: Ni susret sa Stingom ne može da se poredi sa atmosferom u Sarajevu 2
Ekipa filma Megdan, foto: promo

Glumačku podelu ove jedinstvene priče čine Viktor Savić, Enis Bešlagić, Vojin Ćetković, Nina Seničar, Aleksandar Radojičić, Jovana Balašević, Petar Božović, Aleksandar Gavranić, Vaso Bakočević, Maja Berović, Dušan Džakić, Ion Bečte, Genadij Bojarkin, Blagoj Veselinov, Iva Krajnc i mnogi drugi.

Iza ove filmske priče stoje producentske kuće Megdan Film, Pascaru Production, Telekom Srbija, Slice dok autorsku ekipu čine reditelj Todor Čapkanov, autor scenarija je Aleksa Balašević, a koscenaristi Jelena Balašević i Gvozden Đurić, dok je za muziku bio zadužen Dirk Brose.
Posle Sarajeva, film „Megdan“ će biti prikazan 26. avgusta u okviru Filmskih susreta u Nišu. Svečana beogradska premijera je zakazana za 24. septembar u Sava centru, a distribucija filma je poverena „Art visti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari