Održana komemoracija Dobrici Eriću 1Foto: Skupština grada Beograda

U Skupštini grada Beograda danas je održana komemoracija povodom smrti književnika Dobrice Erića..

Dobrica Erić je svojoj Srbiji pevao, kako bi NJegoš rekao „iz glave cijela naroda”. Glava je svakako bila narodna, a reči koje je birao i nizao bile su upečatljivo njegove. U narodu koji se mnogo mučio bio je izdašni izvor vedrine i nepresušni izvor oduševljenja. Imali smo i još uvek imamo istinskih i iskosnskih pesnika, ali poezija Dobrice Erića obnavljala je u narodu veru, nadu, ljubav i pobunu protiv nepravde. Osvanuo je glasom i stavom, koliko i smislom kojim je stvarao poeziju. I kada je pisao za decu i kada je stvarao za odrasle, svi su uzrasti bili jednako pridobijeni njegovim lirskim čarima. Voleo je svoj jezik i svoju ćirilicu i borio se za njihovo očuvanje. Srpskik jezik je voleo Dobricu i predavao mu je svoje lepote. U svojoj borbi bio je jasan i glasan. Sada kada počiva u svojoj zavičajnoj zemlji, pamtićemo i ponavljaćemo njegove reči koje su izrasle iz naše rodne zemlje kao njeni najsočniji plodovi – rekao je Vladan Vukosavljević, ministar kulture.

Prisutnima su se obratili još pisac i glavni urednik Srpske književne zadruge Dragan Lakićević, pisac i književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov, kompozitor i voditelj Minja Subota, kao i sin Dobrice Erića – Dobrivoje Erić.

Dobrica Erić je objavio više od 150 knjiga poezije i proze za decu i odrasle, koje su štampane u više od milion i po primeraka i prevedena na 20 jezika. Dobtinik je najznačajnijih književnih nagrada u Jugoslaviji i Srbiji, a bio je počasni građanin više gradova i opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari