Održana promocija knjige „Između Velike Albanije i okupirane Srbije“

Ostavite komentar


  1. Istoričar Instituta za srpsku kulturu iz PRIŠTINE? Pa ne mogu da verujem. Uzgred, da mi Srbi prvo malo pišemo o svom ponašanju prema Albancima od 1912. do danas? Npr. Analiza pisanja slobodnih srpskih medija na čelu sa Dimitrijem Tucovićem o zločinima Karađorđevića prema civilnom albanskom stanovništvu 1912.

  2. Imala sam čast da u par navrata slušam izlaganje ovog mladog čoveka u kraljevačkoj biblioteci, pa i ovo. Nažalost, stekla sam utisak da se radi o još jednom iz plejade intelektualaca – prikrivenih huškača i raspirivača mržnje kojih je i do sada bilo previše. Gostovanja kod Sarape su mi samo potvrdila mišljenje.

  3. Izuzetan mladi istoričar. Sa zaprepašćenjem čitam da ga neko doživljava kao huškača i raspirivača mržnje(?!) Zato što piše šta je našao u 10 arhiva za 7 godina istraživanja?! Šta nam je do sada donelo potpiskivanje prošlosti? Ratove 90-tih?
    Više puta sam preslušao opominjući kraj njegovog izlaganja:
    „Voleo bih da Srbi i Bošnjaci imaju zajednički afirmativan stav prema ovom prostoru u II sv. ratu. Ali on ne postoji. Postoji samo prošlost koja je teška, krvava i opterećujuća. Srbi i Bošnjaci baštine vrlo teško nasleđe. Biće potrebno puno muke da se ono prevaziđe. Mi zaista više nemamo istorijskog kredita da dozvolimo da se ono još jednom ponovi!“
    Takođe, opominje na posledice bratoubilačkog rata zahvaljujući kome su okupatori, Italija i Nemačka, „vukli za nos“ oba naroda. I kako su senke kolonijalnih sila i danas nad Balkanom i da nijedna od država nema efikasan način da im se suprotstavi. Zar nismo svedoci toga… No, svako čuje ono što želi. A naročito je bolno kad čuje ono to ne želi.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.