Održana tribina Korona vs Kultura 1foto screenshot

Predstavnici pozorišta, bioskopa, festivala, sekretarijata za kulturu Grada Beograda, drugu godinu za redom, na tribini Korona vs Kultura, organizovanoj u Domu omladine, govorili su o izazovima za kulturu u drugoj godini života i rada tokom pandemije.

Tribina je imala četiri segmenta – Kovid propusnice u pozorištu – da ili ne?, Kovid propusnice u bioskopu – da ili ne?, Festivali uprkos koroni i Budućnost kulture i međunarodne saradnje.

Govorilo se o tome kako je virus uticao na rad pozorišta i bioskopa, na održavanje i planiranje festivala, na međunarodnu saradnju, na budžet, na publiku i na kulturu uopšte.

Nošenje maski zaposlenih i publike, merenje temperature, dezinfekcije, testiranje zaposlenih, držanje distance i što manje zadržavanje u holu, poštuje se u svim pozorištima, ali se i usled obolevanja nekog člana predstave iste odlažu ili se traži zamena.

“Okolnosti su takve da i dalje sledimo ono što su Gradski zavod za zaštitu zdravlja i Sekretarijat za kulturu prepisali kao preporuke, mere, i dalje testiramo glumce i tehniku pre igranja svake predstave ili eventualnog gostovanja kada idemo na neki festival”, kaže Tamara Vučković, direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Novica Antić, direktor Ateljea 212, smatra da bi uvođenje kovid propusnica za pozorišta u početku dovelo do toga da broj posetilaca opadne dok se ljudi ne naviknu na to.

“Uvođenja kovid propusnica neće zavisiti od nas, od pozorišta, to će biti odluka državnog organa koju ćemo mi kao državne ustanove samo primeniti, kao što smo primenili i sve druge mere”, kaže Jasna Novakov, izvršna direktorka Zvezdara teatra.

Dodaje i da bi volela da pozorišta budu poslednja u nizu koja će to primeniti i da se boji podela na vakcinisane i nevakcinisane, kao i da oni nikada nisu i ne žele da dele publiku.

Uprkos prekidu rada i radu sa ograničenim kapacitetom, pozorišta su imala premijere i očekuju da do kraja godine i do kraja sezone bude još premijernih predstava.

U bioskopima se poštuju sve mere – od držanja distance, nošenja maski i opominjanja onih koji ih ne nose, do provetravanja prostorija, dezinfekcije i merenja temperature, kažu Ivan Hinić, programski direktor bioskopa Cineplexx, i Nebojša Cvetković, direktor bioskopa Roda Cineplexx.

Oni, takođe, misle da uvođenje kovid propusnica bioskopima ne bi donelo ništa dobro, odnosno, da bi broj poseta bioskopu znatno opao ili čak doveo do zatvaranja, kao i da su spremni da pre projekcija, za vreme reklama, putem svojih digitalnih postera, angažovanjem domaćih glumaca i reditelja ili organizovanjem tribina promovišu vakcinaciju.

Kada su u pitanju festivali Ivan Karl, sekretar za kulturu Grada Beograda, rekao je da nije želeo da prekida nijednu manifestaciju, nijedan festival, kako ne bi bilo praznog hoda kada su u pitanju godišnjice, ali da jedino nisu mogli da utiču na održavanje Sajma knjiga.

On je naglasio da je za uvođenje kovid propusnica jer smatra da bi to dovelo do povećanja kapaciteta kulturnih ustanova, odnosno da bi institucije počele da rade sa punim ili skoro punim kapacitetom, i da bi to podstaklo vakcinaciju.

Svi učesnici tribine saglasni su da se publika uželela kulturnih sadržaja.

Tekst je deo projekta koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari