Oglasio se Radoš Bajić autor filma „Heroji Halijarda“ povodom odluke Filmskog centra da srpski kandidat za Oskara bude film „Što se bore misli moje“

Ostavite komentar


  1. Da, baš su Ameri poznati ljubitelji ovakvog tipa filmova.
    Neverovatan izbor pored Čuvara formule i Heroja Halijarda. Pogotovo Halijard jer je večita tema kojoj se Amerikanci vraćaju.

  2. Sami smo sebi „pucali u nogu“ ovakvom odlukom „nekakvog“ žirija. Amerika bi sigurno Bajićevom filmu dodelila neko priznanje jer je tipična priča o saveznicima i tema je rađena po njihovom ukusu a zaista je film bez konkurencije u Srbiji, zato bata Radašine „ponosno glavu gore“ narod je uz tebe a to je najbolja nagrada, svaka ti čast i celoj ekipi za nas ste vi i vaš film najbolji i to će se dokazati.

  3. Bajiću, sujeta je čudo! A temi tvog filma, kako neko napisa, su se ameri stalno „vraćali“ na naše prostore. Da se prisetimo: poravnili naše gradove pred kraj II svetskog rata, krajem devedesetih prošlog veka uz bombe posejali nekoliko hiljada tona osiromašenog uranijuma, očistili Krajinu, otkinuli Crnu Goru, prave unitarnu BiH, a da o Kosmetu i ne govorima. Jedna molba za kauboje – nemojte se više vraćti, tako vam Boga!!!

  4. Da, baš su Ameri poznati ljubitelji ovakvog tipa filmova.
    Neverovatan izbor pored Čuvara formule i Heroja Halijarda. Pogotovo Halijard jer je večita tema kojoj se Amerikanci vraćaju.

    Ovo je netačno. Upravo obična, ljudska i lična priča, samo prožeta istorijskim okolnostima čini ono što prolazi u SAD, što se filma tiče. Boli njih uvo za operaciju Halijard, koja je bila politički motivisana zbog očiglednog uspeha partizana, pa su tako Dražini četnici, kako bi iskoristili neke šanse za pregovore o posleratnom poretku, naprasno rešili da šuruju sa Amerima. Naravno, to je i Trumanu odgovaralo, jer im komunistički poredak nije odgovarao, pa je to odlikovanje čisto politički motivisano.
    Inače, pre te operacije, partizani su spasili oko 2000 savezničkih pilota, mahom iz okupiranih zemalja, koji su se pridružili engleskom vazduhoplovstvu ( Englezi, Francuzi, Poljaci, Grci…)
    Do operacije Halijard, četnici su zaklali više stotina savezničkih pilota. Tako da se ovde radi o poluistinama, a ne sagledavanju celokupne situacije, a mi smo majstori u tome.
    Inače, Tito je za ponašanje u Drugom svetskom ratu, dobio preko devedeset stranih odlikovanja, izmedju ostlih i francusku Legiju časti.

  5. Dzaba poljupci sa Borisom…
    Mihailo Obrenovic je kultura Srbije a Petlovac je ruganje…
    Video Narod djavola pa mu okrenuo ledja…

  6. Ljubicica Bijela bije lhude …Nis..
    LjubicicaBijela udara u mozak Goli Otok …pa ko prezivi…

  7. Komični Radoš.
    Niko još nije video njegov film i ocenio ga a njemu ostaje da se ponosi tim filmom.
    Selo gori a deda se češlja.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 8. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.