Ognjen Obradović: Mnogo puta sam o sloganu razmišljao kao o stihu 1Foto: Privatna arhiva

Bitna, može se reći početna karika u nastajanju reklame za Danas koju ovih dana svi mogu videti, bio je dramaturg Ognjen Obradović, on je zaslužan za scenario za koji su i mnogi iskusni glumci rekli da “tu ništa ne bi menjali”.

Ognjen za naš sajt objašnjava otkud inspiracija za ovu reklamu.

Radni naslov naše reklame bio je „Nije kao što izgleda“, jer nam se činilo da ta rečenica precizno opisuje ovdašnju stvarnost. Imali smo utisak da nam se neprestano, sa raznih strana, govori da ne treba da gledamo svojim očima – jer nije kao što izgleda – već kako nam se kaže i objasni da jeste. Međutim, naš glavni junak (Ljubomir Bandović), iako ne progovori ni reč, jasno vidi da nešto nije u redu i da ipak – jeste kao što izgleda“, kaže Obradović i dodaje da je to taj trezveni i zapitani pogled, koji bismo svi poželeli građanima i građankama Srbije.

Ognjen Obradović je završio Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, ali godinama već piše scenarije i drame, neke od najpoznatijih su „Nedelja-juče, danas, sutra“, „Put u Lisabon“, „Hajka na vuka“, „Kako održavati fikus“, ali i poeziju. Za zbirku pesama „Oticanje“ pre pet godina dobio je i nagradu Mladi Dis.

Zato kaže da je njegovo dosadašnje iskustvo raznoliko, te da ga objedinjuje pisanje poezije, teorijskih tekstova iz oblasti pozorišta, scenarija, drama, a povremeno i reklama, kao i svega drugog što zahteva kopirajterski posao.

Nekada se ovi identiteti ukrste i na meni iznenađujuće načine. Na primer, mnogo puta sam o sloganu razmišljao kao o stihu, pokušavajući da jezički što uzbudljivije i ekonomičnije oblikujem misao. S druge strane, zbirka poezije na kojoj sam radio prethodnih godina direktno je inspirisana mojim radom u marketingu i taj svet sagledava kritički, iako istovremeno crpi njegove teme i leksiku”, ističe Ognjen i kaže kako želi da veruje da su i ta sukobljavanja, takođe, jedna vrsta prožimanja.

Sve ovo, kako kaže, uvek natkriljuje i rad sa studentima i studentkinjama na Istoriji svetskog pozorišta i drame na FDU, što je inspirativan, privilegovan, ali i vrlo odgovoran kontekst.

Trenutni fokus mu je na doktoratu koji se bavi, objašnjava, višeslojnim odnosom Jugoslovenskog dramskog pozorišta i jugoslovenskih ratova tokom devedesetih godina.

“Nedavno sam završio svoju drugu knjigu poezije, koju sam malopre spomenuo u (turbulentnoj, ali srećnoj) vezi s marketingom. Uz to, dva filmska projekta na kojima sam radio kao scenarista, podržana su od strane Filmskog centra Srbije u različitim fazama, te se nadam njihovoj daljoj inicijaciji sve do filmskog platna. Istovremeno se trudim da uživam u proleću i da ipak budem uravnoteženiji od njega”, kaže za Danas Ognjen Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari