Oko Munitića nema lažne mitologije

Konferencija posvećena stvaralaštvu Ranka Munitića u Galeriji Artegt Kulturnog centra Beograda

Ostavite komentar


  1. Hajde jedna anegdota o Ranku.
    Želeo je da se njegova ogromna intelegencija ne vidi kroz njegove reči i dela već i vizuelno. I onako visoko čelo je dobrijavao da bi bilo više, inače, družili smo se skoro preko cele godine,
    od FEST-a, preko Martovskog Kratkog Metra, Male i Velike Pule pa do festivala amaterskog filma u Skoplju i Leskovcu.
    Inače u okviru Kulturnog Centra, je i sekcija koju je osnovala njegova supruga Zorica Jevremović sa kojom se 1968.god. upoznao upravo na „Maloj Puli“ festivalu amaterskog filma. Svojevrstan legat u okviru Kulturnog Centra dodeljuje nagradu regionalnim filmadžijama: „Zlatno Trepetalo“ iz Trogira odakle su Munitići.

  2. bili smo srećni što smo u životu imali takve velikane!
    ne mogu da eliminišem bes
    zbog načina kako je pušten da ode od nas?
    za sve prijatelje Doktora, tako ga nazivam,
    evo nešto da imaju, ko nema, u svojoj
    arhivi na vidnom mestu:
    jugoslovenski filmski slučaj – ranko munitić,pdf

  3. U tekstu gore stoji kako navodno Ranko Munitić „nikad nije radio za platu“, i to se pripisuje Milanu Vlajčiću. Ne znam da li je gospodin Vlajičić to stvarno rekao ili nije, no što se Ranka Munitića tiče, to ne samo da ne stoji, već stoji čak obrnuto–i to sa dobrim razlogom! Naime, ustaljena boljka danas kad je rad u kulturi u pitanju upravo jeste to što se očekuje da kultura dođe kao neki višak, nešto neobavezno, pa zato za to ne mora ni da se plati. Ako je, pak, neko profesionalac, ako je neko kulturni radnik, pa neće valjda da radi za osmeh ili za kolače? Živimo u kapitalizmu, svidelo nam se to ili ne, i tu se vrednost određuje novcem. Ako radiš za džabe onda time već ponižavaš svoj rad. A ovo poslednje nisam ja rekao sada, već je Ranko to meni rekao negde početkom devedesetih. Taman posla da profesionalac kao što je to bio Ranko Munitić radi iz hobija tako nešto kao što su njegove knjige ili TV-emisije! Zatim, taman posla da je hteo da svima nama koji danas radimo u kulturi ostavi u amanet to da budemo neplaćeni, da se, ne znam, što pametnjakoviće vole da kažu „bavimo kulturom u slobodno vreme“! Iz srodnog razloga Ranko je dosledno uvek bio i protiv video-piraterije, jer u tom slučaju kulturu dobiješ besplatno, a ako sve drugo plaćaš, onda naprosto kreneš spontano da kulturu ne ceniš! Nije Ranko bio nikakav pobornik kapitalizma, već je bio čovek čvrsto stajao s obe noge na zemlji, a pogotovo je bio trezven kad je neko pokušavao da mulja oko toga šta jeste a šta nije pravi rad u kulturi, te koliko i kako isti treba da se ceni.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.